Ако заразен с коронавирус в самолет кашля, той може да разпръсне заразата над всички пътници. Така може да се разболеят не само седящите близо до него, а абсолютно всички пътуващи, пише "The Sun".

Видео, пуснато в ютуб от News Channel показва как малки капчици слюнка от една кашлица обръщат задвижващи микроби в цялото затворено пространство.

10-те души, седнали най-близо до заразения, са най-застрашени поради близостта си. Но някои микроби могат да достигнат до всички в самолета, предупредиха учените. Симулацията се основава на вируси, които се задържат във въздуха.

Изследователите все още не са сигурни дали SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ COVID-19, отговаря на тази категория.

Идеята на симулацията за проучване на предаването на инфекциозни заболявания в самолети е да се помогне за информиране и въвеждане на оптимални и безопасни вентилационни системи.

Водещият изследовател Цингян Чен и колегите му, цитирани от "Марица" пишат следното:

„Инфекциозните заболявания, като тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и птичият грип, могат да причинят значителни социални и икономически смущения. Моделът се основаваше на предположението, че вирусът на SARS от 2003 г. е въздушно заболяване. Това означава, че микробите от човек, който диша, киха или кашля, могат да се задържат във въздуха и да пътуват, защото капчиците са с много малки размери“.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че COVID-19 се предава главно чрез капчици, които са с много по-големи размери. Те изминават кратки разстояния, преди да попаднат на пода, поради което социалното дистанциране спира разпространението. Но климатик, като тези в самолетите, би могъл да спомогне за задвижване на вирус в стаята, особено в затворени пространства без прозорци.