Шейсет хиляди случая на насилие над здравни работници са били регистрирани в Турция през последните пет години, съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на председателя на Синдиката на здравните и социалните работници (Саглък-сен) Метин Мемиш.

От този брой 48 000 представляват случаи на "вербално нападение", а 12 000 са под формата на физически атаки, уточни Мемиш, като коментира, че това е много сериозен брой.

Той напомни, че наскоро е бил подготвен специален проектозакон за съдебното преследване на извършителите на подобен вид престъпления срещу здравни работници, информира БТА.

"Ако този закон бъде приет в парламента, хората, които извършват насилие над здравни работници, ще бъдат оставяни в ареста до съдебния процес," каза председателят на синдиката. Според него тази мярка, както и увеличаването на присъдите за тези престъпления ще доведе до понижаване на случаите на насилие над медици.

От синдиката предлагат на властите също извършителите на нападения над здравни работници да бъдат временно лишавани от правото на безплатно лечение, полагащо им се в рамките на системата за социално осигуряване. Така те ще трябва сами да заплащат лечението си за определен срок от минимум шест месеца, казва Мемиш.

Насилието над медицински персонал е сериозен проблем в Турция, като проучване показва, че 78 процента от лекарите от службата за спешна помощ са били обект на насилие миналата година.