В Европа практиката е белодробните трансплантации да се осъществяват в големи центрове, а за изграждане на такъв център в страната основното е да има финансова обезпеченост. Това коментира доц. Диана Петкова, председател на УС на "Българско дружество по белодробни болести", която участва в 7-ия конгрес на дружеството, което се провежда край Варна, предаде БТА.

Тя обясни, че финансовата обезпеченост ще даде възможност да се подготвят кадрите и наред с това да осигури абсолютно всичко необходимо за пациента - от локацията - клиника или структура, която да е специално за тези пациенти, до обезпечаване с медикаментите, които поддържат и спират отхвърлянето на органа, и други медикаменти, използвани за лекуване на инфекциите.

Доц. Петкова каза, че подготовката на пациентите и най-вече проследяването е изключително важно, защото белият дроб е орган, който за разлика от всички останали, контактува директно с околната среда. По думите й отхвърлянето на трансплантиран бял дроб е тежко усложнение и за разлика от бъбречните трансплантации при белодробните не може да се използва техника, която да замени дишането. Тя коментира още, че грижата за трансплантираните трябва да се осъществява от хора, които могат да разпознаят началото на негативните явления след трансплантация.

България остава единствената страна в ЕС, която не осигурява за пациентите апарат за дишане в домашни условия, каза още доц. Петкова. Тя посочи, че дружеството от години се бори на нуждаещите се пациенти да се предоставя не само кислород, но и апарат за дишане в домашни условия. Според специалистите наемът за един месец на такъв апарат е от 150 до около 280 лева.

В 7-ия конгрес на дружеството, който се провежда от днес до неделя, участват около 400 специалисти. Чуждестранните лектори на проявата са 26, като осем са гостите от САЩ и Канада.