Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, милиони хора в световен мащаб са засегнати от тях. „Основна причина за това са лошата храна, стресът и замърсената от разнообразни излъчвания среда, в която живеем“, смята Д-р Мая Христозова, специалист по Ендокринология и болести на обмяната в болница „Вита“. Болестта на Хашимото, като най-бързо разпространяваща се сред младите и активни българи, става и сериозен социален проблем, защото е една от големите пречки пред семействата, които искат да имат деца. Многобройни въпроси възникват пред пациентите във връзка с диагностицирането, симптоматиката и лечението на тази болест. Ето как доктор Христозова отговори на тях:

- Докторе, защо днес все повече говорим за Болестта на Хашимото?

Тиреоидита на Хашимото е едно от най-честите ендокринни заболявания и най-разпространената болест, засягаща щитовидната жлеза. Тази тема е все по-актуална и поради факта, че от заболяването са засегнати предимно млади хора, включително жени в репродуктивна възраст. С подобряване на методите за образно изследване на щитовидната жлеза, с увеличаване на достъпа до хормонални изследвания и антитела, стана възможно откриване на Хашимото в още безсимптомна фаза, което позволява адекватно проследяване и лечение. Това гарантира пълноценен и спокоен живот на засегнатите пациенти, стига болестта да е диагностицирана и лекувана в началната й фаза.

- Какво всъщност е Хашимото?

Това е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, наречено на неговия откривател - японеца Хакаро Хашимото. То се дължи на лимфоцитна инфилтрация, възпаление, което пък от своя страна може да предизвика различни симптоми - от намалена функция до повишена функция на щитовидната жлеза.

- Какви са причините за възникване на заболяването? 

Както споменах, това е автоимунно заболяване, и като повечето такива заболявания, причините за възникването му не са напълно ясни. Смята се, че важни причини са повишеният радиационен фон, вирусни и бактериални заболявания, особено тези в областта на носоглътката. Отношение има начинът на хранене и генетичната предразположеност, както и наличието на друго автоимунно заболяване при съответния човек.

- Как се диагностицира Хашимото?

Заболяването се диагностицира като се вземат предвид оплакванията на пациента, прави му се обстоен преглед, след което се назначават съответни хормонални изследвания и антитела. Препоръчително е тези изследвания да се съчетаят с провеждане на ехография на шийна област, поради факта, че щитовидната жлеза изглежда по различен начин при разните форми на заболяването и това ни дава по-пълна представа за хода му и за правилния избор на лечение.

- Как се лекува Хашимото?

Зависи с коя от формите на заболяването се сблъскваме. Ако функцията е намалена, даваме заместително лечение с Л-тироксин, ако е повишена, даваме тиреостатична терапия. При налична нормална функция и повишени антитела, наблюдаваме пациента през определени периоди от време. Ако пък при ехографията на щитовидната жлеза открием възли, подходът е съвсем друг.  При всички случаи даваме насоки на пациента за промяна в начина на живот, за правилен хранителен режим и съответно за прием на хранителни добавки, ако това се налага. Ние в болница „Вита“ имаме възможност да предоставим на пациента прецизна диагностика, най-модерното лечение и професионално наблюдение, което да му осигури необременен от болестта, пълноценен личен и професионален живот.

- Има ли алтернативни на традиционната медицина методи за справяне с болестта?

Да, разбира се. Хората все повече се обръщат и търсят помощ в нетрадиционната медицина, защото в редица случаи тя помага. Има много хомеопатични медикаменти, които подпомагат лечението на Тиреоидита на Хашимото. Аз лично съветвам моите пациенти това лечение да се провежда в комбинация с традиционно лечение, или в случай, че не желаят такова, то състоянието им да се проследява от ендокринолог, за да се вземат своевременни мерки при необходимост. Всичко зависи от това, в какъв момент от развитието на болестта сме я хванали, затова аз съветвам пациентите да не отлагат, а периодично да се подлагат на профилактични прегледи при специалисти.