Всички знаем, че захарта е вредна, но трудно успяваме да я избегнем. Оказва се, че дори да не ядем сладки неща, ние поемаме големи количества захар с други харни. Едно от най-лошите влияния на захарта се оказва, че е подтискането на имунната система.

Предлагаме ви откъс от книгата „Чудодейната сила на минералите, хранителните съставки и елементите”, от който ще научите защо е толкова вредна захарта и с какво е най-добре да я заместите. Медът, например, не е най-полезният заместител.

Захар

Много учени медици идентифицират захарта като главния виновник за развитието на западните болести. Малки, бавни промени в храненето, със здравословни добавки и заместители, са мъдър избор, но една храна, която можете да елиминирате незабавно, за да подобрите здравето си, е рафинираната захар във всичките й форми. Вие вероятно ще трябва да елиминирате и повечето консервирани и преработени храни и безалкохолни напитки, за да го направите. По-голямата част от захарта, която консумираме – около 85% – е скрита вътре в други храни. Кетчупът съдържа 50% захар. Пържените картофи в МакДоналдс съдържат 20% захар. Дори и цигарите имат 17% захар.

Скритата захар във вашата храна

По-долу са посочени някои от имената на захарта, която може да се появи на етикетите на преработената храна. Всички те потискат имунната система в количествата, консумирани от средностатистическия съвременен човек.

Ечемичен малц

Цвеклова захар

Кафява захар

Захар от захарна тръстика

Царевичен сироп

Захар от фурми

Декстроза

Фруктоза

Високофруктозен царевичен сироп

Пчелен мед

Инвертирана захар (смес от гликоза и фруктоза)

Лактоза

Левулоза (плодова захар)

Малтоза

Млечна захар

Оризов сироп

Сукцинат

Сукроза

Турбинадна захар (от чист захарен екстракт от захарна тръстика)

Много хора ядат мед вместо захар, мислейки, че е здравословен, когато той всъщност съдържа по-малка минерална хранителна стойност дори от кафявата захар
Много хора ядат мед вместо захар, мислейки, че е здравословен, когато той всъщност съдържа по-малка минерална хранителна стойност дори от кафявата захар

Някои вредни ефекти на захарта:

Потискане на имунната система

Намаляване на усвояването на калция и магнезия

Изчерпване на депата от хром в организма

Изчерпване на костите и тъканите от други минерали, не-

обходими за метаболизма на калориите

Намаляване на HDL холестерол (“добър” холестерол)

Повишаване на LDL холестерол (“лош” холестерол)

Повишаване на серумните триглицериди

Зъби и заболяване на венците.

В едно научно изследване 90 грама сукроза на еднократен прием редуцира с около 40% способността на белите кръвни телца да поглъщат бактерии и други агресори. Ефектът започва в рамките на половин час и продължава повече от пет часа (Sanchez et al 1973; Ringsdorf et al 1976). Друг опит показва, че само 60 грама глюкоза потискат активността на В и Т-лимфоцитите – ключови компоненти на имунната система.

(Bernstein, 1977). Фруктозата, която през 80-те години на ХХ век бе възхвалявана като „здравословна” захар, всъщност потиска имунната система дори още повече (Appleton, 1977). Консумацията от 70 килограма захар годишно средно в американското общество е повече от 180 грама на ден – три пъти над нивата, стигащи, за да се потисне имунната система.

Един клиничен опит във взаимовръзката на захарта с кариесите показва разрушителните системни ефекти на захарта. Изследователите са хранили със захар хората през тръба, за да се избегне допира до зъбите и устата. Те открили, че потокът на слюнка, подобна на течността от венците, която обикновено отмива хранителните остатъци от зъбите, се променя и започва да ги засмуква по границите на венците и зъбите (Appleton, 1977). Захарта упражнява гниещ ефект върху зъбите и той не е от директния допир върху тях, а в по-широк системен ефект. Буквално всяка тъкан в тялото е повлияна неблагоприятно.

Нанси Епълтън е прекарала повече от десет години в проучване на трудове за захарта, преди да напише своята книга, и включва пълни научни референции за нейните вредни ефекти. Епълтън стига до заключението, че захарта има пристрастяващ ефект върху някои хора, и дава съвети как да се прекрати този навик.

Консумация на захар

Средностатистическият американец например консумира около 70 килограма захар и царевичен сироп годишно и около 12 килограма от тях идват от безалкохолни напитки. Типичната безалкохолна напитка съдържа около 15 супени лъжички захар. Средностатистическият американец консумира захар, възлизаща на теглото на тялото на стандартен възрастен индивид. Тези цифри включват и всички малки бебета и всички хора, които ядат по-малко захар, затова някои от нас консумират два до три пъти повече от теглото си, което потиска имунната система, повишава риска от атеросклероза, инфаркти и инсулти, и лишава костите и тъканите от минералите им.

Заместители

Захарната тръстика, източник на рафинираната бяла захар, е богато на минерали растение. Тя има дълбоки корени – до 5 метра – с които извлича минерали и микроелементи от почвата. Съдържа големи количества хром, минерал, най-тясно асоцииран със захарния метаболизъм. Друг подсладител – меласата – се прави от останките след рафиниране и съдържа повечето от минералите, които придружават захарта в натуралното й състояние. Малки количества меласа, добавени към захарта, я правят кафява. Остатъчната тъмна меласа е високо концентриран тръстиков захарен сироп и на вкус е почти толкова сладка колкото захарта. Медът до голяма степен прилича на бялата захар. Много хора ядат мед вместо захар, мислейки, че е здравословен, когато той всъщност съдържа по-малка минерална хранителна стойност дори от кафявата захар. Макар медът да съдържа няколко микроелемента повече от бялата или кафява захар, той е храна, която изчерпва минералите в организма. Яжте го по начина, по който са го правили традиционните хора – при специални случаи.

Остатъчната тъмна меласа може да не е толкова сладка, но е една от най-добрите минерални добавки, с които разполагаме. Една супена лъжичка от нея съдържа до една трета от минималните дневни нужди от минерали и микроелементи. Британският природолечител Сирил Скот използва меласата, за да лекува широк кръг от минерални дефицити през ХХ век. Дръжте меласа, особено остатъчна тъмна меласа, на вашата маса и я използвайте на мястото на захарта, желетата и сладката. Добавяйте я в сиропи, хляб, сокове и други напитки.

Из „Чудодейната сила на минералите, хранителните съставки и елементите”

Книгата може да поръчате тук!