Склонна съм към преяждане, а работя в офис и не спортувам, затова от време на време напълнявам и правя диети, но през това врече трудно се концентрирам, правя грешки, забравям. Вероятно нещо бъркам с храната? С този въпрос и подробно описание на режима си на хранене се обърна към вестника 35-годишна читателка.
“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси

на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected]


Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.

А ето какво отговаря диетологът д-р Митко Ригов на въпроса на читателката за отслабване без загуба на концентрация:

Най-разнообразни може да бъдат причините, които довеждат до проблеми с паметта и концентрацията. Повечето хора, които се подлагат на добре балансиран и адекватен на състоянието им хранителен режим, съобщават за прилив на енергия, по-висок коефициент на полезно действие, добра мозъчна активност, които можем да определим образно като събуждане от дълбок сън. Ако преди това човекът е бил в интелектуална полудрямка и физически дискомфорт, след оптимизирането на теглото започва да живее пълноценно. Разбира се, срещат се и хора, които подобно на читателката имат някои от проблемите, за които тя съобщава – влошаване на паметта, загуба на концентрация, сънливост.

Това може да е свързано с факта, че в началото за тях  преминаването към по-нискокалорично хранене е вид стрес. Чувстват се депресирани, наказани, ощетени, защото не бива да си позволяват храните, от които не са се лишавали преди това. Важно е в този критичен за психологическия комфорт период човек да си осигурява пълноценен 7–8-часов сън.

Конкретният набор от храни, използвани по време на диетата на читателката, е балансиран, но не се знае какви количества се консумират. 

Възможно е поради висок процент телесни мазнини и поради ниско съдържание на въглехидрати в храненето по време на отслабването да се наблюдават реактивни хипогликемии (ниска кръвна захар) и трайно понижаване на кръвното налягане.

Лесен практически тест и същевременно изход от такова състояние е изпиването на чаша чай с мед, прием на плодов фреш или хапването на 1-2 бонбончета със захар или малко конфитюр. Ако в резултат на опита човек почувства подобрение, означава, че приемът на въглехидрати е прекалено оскъден за конкретния случай.

За оптимизиране на диетата бих препоръчал на закуска и на обяд да се увеличат
малко т.нар. бавни въглехидрати. Това са сложни въглехидрати, които се усвояват по-бавно и постепенно от бързите, рафинирани захари. Примери за бавни въглехидрати са овесените ядки, пълнозърнестите видове хляб, пълнозърнестият ориз, спагетите от твърда пшеница или пълнозърнести брашна, картофите - печени, комбинирани със зеленчуци. На вечеря е по-добре да се избягват въглехидрати.

Сурави накиснати ядки - орехи, бадеми, в междинните хранения ще оптимизират вноса на полизахариди и особено на витамините от група В - 1, 5, 6, на триптофан и др. важни хранителни вещества. Включете в храненето цяло яйце и понякога само жълтък. Пийте чай или фреш с джинджифил, може и добавки с гинко билоба, дъвчете какаови зърна, умерено - кафе. Нуждаете се и от повече вода, фрешове от сезонни зеленчуци, комбинирани със сурови ядки и семена.

Старайте се да бъдете позитивна, да се движите, но умерено – идеални са разходките на чист въздух!