• Медикаментът, който се използва в България, струва около 15 хил. лв. за три месеца
  • Допреди 3 г. лечението на пациентите с нарколепсия не беше достъпно у нас

Здравната каса да плаща лечението на пациентите, страдащи от нарколепсия, след като навършат 18 години. Предложението е на НЗОК и

ще бъде включено в общия законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето,

а той ще бъде публикуван за обществено обсъждане през месец май. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването след запитване на “24 часа”.

С писмо от 29.02.2024 г. НЗОК е прецизирала предложението си за допълнение на чл. 82, ал. 3 от Закона за здравето с цел продължаване заплащането на лечението със средства от държавния бюджет на лица с редки заболявания и след навършване на 18-годишна възраст, обясниха от ведомството.

Досега здравната каса поема лечението на нарколепсия, но само за болните до навършване на пълнолетие. Лекарството струва около 15 хил. лв. за три месеца, колкото трае един курс на лечение. Пациентите над 18 г. трябва да си го плащат сами.

“Медикаментозното лечение на пациентите с нарколепсия не беше достъпно в България допреди 3 години. В момента 2 от основните медикаменти се заплащат от НЗОК за лица под 18-годишна възраст.

След навършването им на 18 години обаче лечението се спира, тъй като е твърде скъпо, за да си го плащат пациентите сами”, коментира д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня, пред здравен сайт.

“НЗОК не притежава законодателна инициатива и поради тази причина в рамките на компетенциите си е отправила неколкократни предложения към Министерството на здравеопазването за изменение и допълнение в Закона за здравето.

С тях се цели даване на възможност лечението с лекарствени продукти и диетични храни, започнало преди навършването на 18-годишна възраст, да продължи

да се заплаща и след навършване на възрастта и до приключване на лечението на пациентите с редки болести”,

съобщиха от здравната каса за “24 часа”.

Според министерството в момента всички предложения за промени в Закона за здравето се обобщават.

В края на миналата година 80 души, някои от тях от пациентски организации, експерти и представители на институции бяха включени в междуведомствена работна група.

Задачата ѝ беше до края на януари да изготви предложения за нормативни промени, с които да се подобри грижата за пациентите с редки заболявания у нас.