На премиерата на книгата "Хиперсъзнание" на КК "Труд" в Националната библиотека психологът Моника Балаян сподели резултати от предварителни изследвания, които продължават и в момента

Ако в стаята на дете се сложи снимка на око, то започва подсъзнателно да я подрежда, убедено, че го наблюдават

Можем ли чрез управлението на мозъчните вълни и препрограмиране на подсъзнанието да станем хиперхора - това е темата на новата книга на КК "Труд" "Хиперсъзнание" на авторите Моника Балаян и Петя Минкова, чиято премиера бе на 25 април в Националната библиотека. 

На събитието присъстваха над 100 души, сред които бяха издателят на Медийна група България Венелина Гочева, бившият премиер Пламен Орешарски, известният археолог проф. Диана Гергова.

Журналистът Петя Минкова обясни, че темата е привлякла интереса , защото има неконтролируемо любопитство и търсела как мозъкът да е в топформа: "Един ден с Моника разговаряхме и тя спомена, че има много гении със страхотни мозъци, които въпреки това са се провалили в ключови сфери. Има престъпници с перфектни мозъци, но при тях те не работят за съзидание, а за разрушение. Именно тогава Моника обясни, че подсъзнанието е базата и ако там не подредим "програмите" правилно, за да работят в името на доброто, останалото няма никакъв смисъл".  Петя Минкова сподели, че голямата цел на книгат а е да оставим по-смислен свят на децата.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Петя Минкова сподели, че голямата цел на книгат а е да оставим по-смислен свят на децата. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
 

По време на изследванията Петя Минкова видяла как мозъкът може много бързо да "заспи" и как оттогава тя не спира да работи, за да поддържа гама-вълните в техния най-ефективен режим.

Нещо, което много помага при работата с топучени от цял свят, които интервюира за "Космос" и за "24 часа". За да контактува с тях и да им привлече интереса, преди се налагало дни наред да чете научните им публикации, за да успее да зададе няколко интригуващи въпроса. Днес за тази цел тя отделя няколко часа.  Книгата на КК "Труд" е първи наръчник не само за работа с подсъзнанието, а и за препрограмирането му. 
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Книгата на КК "Труд" е първи наръчник не само за работа с подсъзнанието, а и за препрограмирането му. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Моника Балаян показа пред аудиторията техника, при която всеки може бързо да установи дали подсъзнанието подкрепя целите му, или ще го отдалечава от тях. И ако е така, тогава какво може да се направи, за да бъде в унисон с тях и да не се допуснат блокажи на подсъзнателно ниво. 

"Когато започнахме изследванията с мозъка, бяхме в шок", посочи Моника Балаян. На видео тя показа какво става с мозъка на жена, която често се ядосва.

"Той влиза в делта-вълни, тоест почти не работи, и когато тя спре да изпитва гняв, мозъкът отново се активизира - обясни психологът Моника Балаян. - Всеки път, когато въртим в главите си лоши мисли, негативни сценарии, той спира. Делта-вълните показват, че човек е в собствената си реалност, че няма комуникация с външния свят, че е в своето затворено пространство и няма енергия." 

След което Моника Балаян демонстрира как със специфично потупване по цялата глава при абсолютно всички изследвани се активизират гама-вълните. Показа и изследване на жена, при която те изобщо са липсвали, но когато експериментирала с техниката, те са се появили.  Аудиторията бе заинтригувана от техниките за активизиране на мозъчните вълни.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Аудиторията бе заинтригувана от техниките за активизиране на мозъчните вълни. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Много интересен бе и примерът как влияе специфичният диафрагмен смях, който стартира гама-вълните в двете полукълба.

Най-любопитно за всички бе как мобилните телефони влияят на мозъците ни. На видео бе показано, че при момче, което сърфира с устройството, мозъкът му сякаш прекратява дейността си. В момента, в който оставя апарата, вълните в мозъка отново се появяват. 

"Днес показвам само резултати, които са еднакви при всички", уточни още тя, загатвайки, че в момента провежда проучване с конкретни техники, които ако се правят редовно, след 4-5 месеца могат да доведат до една нова, много по-добра работа на мозъка.

"Като издател на тази книга, тъй като КК "Труд" е част от медийната група на "24 часа", ще кажа, че никога не съм се замисляла защо едни хора успяват, а други - не, отбеляза Венелина Гочева пред аудиторията в Националната библиотека. - В България тези, които не успяват, обикновено обвиняват успелите, а не себе си. Ще ви кажа как аз успявам - като човек, който 33 години се занимава с журналистика, с издаване на книги.  Любопитството и мисленето са ключови за успешното писане, сподели пред аудиторията издателят Венелина Гочева. 
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Любопитството и мисленето са ключови за успешното писане, сподели пред аудиторията издателят Венелина Гочева. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Успявам, защото вярвам, че това, което правим, си струва, защото има хора като Петя Минкова, като останалите колеги - няколко поколения журналисти. Скоро се появи петото, което успяваме да научим да уважава хартията и истината. Да се научиш да пишеш на хартията (вестника - бел. ред.) не е като да държиш микрофон, трябва да мислиш."

Венелина Гочева вярва, че книгата ще има огромен успех.

"Петя и Моника направиха едно прекрасно интервю, колегите са много впечатлени, защото това е откритие, Петя открива много нови теми за голямата аудитория на "24 часа" - посочи още тя. - Сайтът на "24 часа" е в топ 3 на най-големите сайтове. Преди месеци аз предприех един риск и в броя в сряда събрах "24 часа" и "168 часа". Оказа се, че пазарът е очаквал точно това и ние вдигнахме тиража в сряда. Не знам защо толкова се колебаех - чудех се дали няма да отблъснем читателите на "24 часа" или тези на "168 часа". Оказа се обратното." Тя припомни и как благодарение на Слави Ангелов и Петя Минкова видяла, че любимото на поколения списание "Космос" има потенциал и сега тя искрено се радва, че то е най-тиражното.