Успехите са при животни, първите резултати за хора ще се знаят най-рано през 2023 г.

Нови предклинични проучвания търсят обещаващи потенциални лечения за диабет тип 1 и тип 2. Най-неочакваните подходи използват силата на ултразвуковото въздействие, електрически и магнитни полета, механизми за подобряване на освобождаването на азотен оксид в организма. По-традиционните изследвания търсят нови съединения, които понижават кръвната захар.

Усилията са част от световната цел за овладяване на епидемията от диабет. Вече 1 от всеки 10 души живее с проблема. Най-неприятното е, че в повечето случаи злото не идва само. Заболяването е свързано с повишен риск от хипертония, сърдечни заболявания, инсулт, увреждане на бъбреците, чернодробни проблеми и дори може да увеличи риска за няколко вида рак.

Една от изследователските лаборатории използвала силно насочен ултразвуков импулс, наречен периферна фокусирана ултразвукова стимулация, за да активира специфични нервни окончания в черния дроб при експериментални животни с диабет.  При тях около 3 минути въздействие на ден се оказало достатъчно за стабилизиране на нивата на кръвната захар. На процедурата вече се подлагат и доброволци с диабет тип 2. В началото на 2023 г. се очаква екипът от изследователския център в Ню Йорк да съобщи дали ефектът се постига и при хора.

Амбициозни учени от Университета на Айова се надяват да постигнат лечение на диабета чрез статични електрически и магнитни полета. След многократно излагане на полетата гризачите с диабет тип 2 показват нормални нива на глюкоза в кръвта. Голямата цел на изследователите е да променят играта и да открият метод за неинвазивнен контрол на кръвната захар при хора. След успешния си резултат с мишки екипът тества метода върху човешки чернодробни клетки и вижда подобрение в инсулиновата чувствителност, което дава надежда, че терапията може да е ефективна при хора.

В Университета на Алабама в Бирмингам експериментират с терапия, която лежи на продължително освобождаване на азотен оксид, който действа за отпускане на стените на кръвоносните съдове и за подобряване на инсулиновата чувствителност. До ефекта при мишки се стига след инжектиране подкожно на гел, който освобождава масирано азотен оксид през първите 24 часа, последвано от продължително изпускане на по-ниски нива на газообразния химикал за период от месец. Според първоначалните резултати третираните с гела гризачи са наддали 17% по-малко телесно тегло в сравнение с контролните мишки и са показали подобрен глюкозен толеранс.

Нюйоркският университет и Вашингтонският в Сейнт Луис работят над разработване на нови съединения за управление на метаболизма. И двата варианта изглеждат перспективни.

Единият екип залага на субстанция, която стимулира панкреаса да подобри производството на инсулин и да увеличи способността на тялото да елиминира излишната глюкоза от кръвта.

Другата група използва съединение, което се насочва към диабета по алтернативен начин. Пряката цел не е понижаване на кръвната захар. Идеята е експерименталното лекарство да блокира патологичната клетъчна смърт в панкреаса, възпалението и увреждането на органите - често срещан животозастрашаващ фактор и при двата вида диабет. За успех ще се смята и при хора субстанцията да се докаже като средство за предпазване на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, очите и за зарастване на диабетни рани.