ТБ Биорегенерация освободи съхранени стволови клетки за алогенна трансплантация

- Биорегенерация е първата българска тъканна банка, която освобождава съхранени стволови клетки

- Пробата е използвана за алогенна трансплантация

- Стволовите клетки са транспортирани до лечебно заведение в Грузия за повлияване на състоянието на дете, диагностицирано с аутизъм

- Терапията включва венозна вливка на стволовите клетки

Тъканна банка Биорегенерация освободи първата частно съхранена проба стволови клетки, които бяха приложени при алогенна трансплантация. При този тип процедура пациентът получава донорски материал. В конкретния случай реципиентът е момиченце, а използваните стволови клетки са били съхранени при раждането на по-малката му сестра. Резултати от вливката семейството и лекарите очакват най-рано след 3 месеца.

Няколко години след раждането детето е диагностицирано с аутизъм. Проведени са множество терапии и лечения за подобряване на състоянието на детето, сред които са и терапиите със стволови клетки. Първото вливане на стволови клетки е осъществено с донорска проба в Панама, а сега семейството използва съхранената при раждането на второто им дете проба за терапия в Грузия.

Замразените в България стволови клетки са транспортирани до грузинското лечебно заведение със специализиран транспорт, в среда от течен азот, който поддържа необходимата температура в диапазон от -150 до -190 градуса.

Медиците от грузинския екип споделяха обратна връзка относно високото качество на пробата. Те подчертават, че благодарение на отлично изпълнената от българската тъканна банка процедура по извличане и съхранение на стволовите клетки, при размразяването на пробата е имало минимални загуби. При размразяване, както и при замразяване винаги има процент загуби на клетки. При предоставената проба за лечение след размразяване е имало по-малко от 3% загуба на клетки, т.е. пробата е запазила почти 100% виталността (жизнеността) на клетките.

„Съхраняването на стволови клетки в България винаги е било мисия за целия екип на тъканна банка Биорегенерация. Нашата цел е да дадем възможност на клиентите си да се възползват от най-модерните и обещаващи практики в света, но и да развиваме науката у нас. Днес сме горди, че сме първата частна тъканна банка, която освобождава проба в България. Очакваме с нетърпение да узнаем резултатите от трансплантацията в Грузия и родителите да ни зарадват с положителни новини.“ – споделя Мая Стоева, административен директор на биобанката.

Терапиите със стволови клетки при деца с аутизъм не са непозната тема за медицината. Те се практикуват успешно в редица страни в Европа и по света и немалко български семейства пътуват за целта.

Стволовите клетки от години се прилагат успешно при лечението на повече от 100 заболявания, сред които анемии, някои видове левкемии и дори Алцхаймер и Паркинсон.

В България все повече родители вземат важното решение да съхранят стволови клетки от пъпна връв за децата си при раждане. Всяка година Биорегенерация отчита положителен ръст на броя на желаещите да се възползват от услугата.

„Шансът за освобождаване на проба със стволови клетки, която е частно съхранена е 1:20 000“ - споделят от тъканната банка. Освен пробата, освободена за терапията в Грузия, биобанката има още 2 одобрени проби за алогенно и автоложно приложение, които чакат да бъдат транспортирани и приложени.

Биорегенерация е най-голямата българска тъканна банка за стволови клетки с повече от 10 години опит в областта на фамилното банкиране. Екипът на банката прилага световните практики за извличане, обработка и замразяване на стволови клетки от кръв и тъкан на пъпна връв. Един от ключовите фактори, които следят стриктно, е до 24 часа пробата с безценния материал да бъде обработена и замразена, за да се съхрани максимално качеството и виталността на стволовите клетки. Това е и едно от големите предимства при съхранението на стволови клетки в българска тъканна банка.