В България трябва да се създаде база данни за броя на хората с нарушено зрение, тъй като липсата й възпрепятства формирането и провеждането на адекватни политики. Това каза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България по време на Национална конференция за формулиране на политики за предотвратяване на слепотата и опазване на очното и зрителното здраве в България, предаде БТА.
По думите му в страната ни липсва установен механизъм за координация на централно и местно административно ниво между здравния, социалния и научно-образователния сектор, осигуряващ мерки за ограничаване на слепотата и гарантиращ правата на засегнатите. Спешно са необходими минимални стандарти за справяне със слабото зрение и слепотата, допълни той.
Предстоят законодателни промени, свързани с ТЕЛК, със Закона за насърчаване на заетостта и др., допълни доц. Околийски. СЗО се ангажира да работи в България за подобряване на предоставянето на очни грижи чрез първична здравна помощ, каза още доц. Околийски. Очните заболявания и увреждането на зрението са широко разпространени и твърде често все още не се лекуват, добави доц. Околийски. По думите му 2,2 млрд. души в света страдат от зрително увреждане, като най-малко един милиард от тях имат увреждане, което може да бъде предотвратено.
За редките и генетично обусловените увреждания на ретината все още няма лечение, каза д-р Петя Стратиева, председател на сдружение „Ретина България“. По думите й това води до нуждата от рехабилитационни мерки. От сдружението ще представят своите предложения на отговорните институции за промени в нормативната уредба, които са свързани с промоция на зрителното здраве, подобряване на достъпа до очни грижи, рехабилитация и предоставяне на помощни средства, приобщаване на хората със зрителни увреждания и др., допълни тя.