На читателския въпрос отговаря доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически болести, Александровска болница

Често след инфекциозни заболявания се наблюдава реактивен косопад. Епидемиите от коремен тиф в миналото са типичен пример - при тях в огромен процент от засегнатите се е стигало до пълно опадане на косата. За щастие, при заболелите от COVID-19 няма такава тенденция, но от засилено опадане на косата се оплакват около 1/3 от всички преболедували. Смята се, че механизмът е двоен - от една страна, самата инфекция води до засягане на космените фоликули, а от друга, съпътстващият стрес също предизвиква нарушения в космения растеж.

Първи турските дерматолози събират чрез въпросници данни от 500 души, които са затворени вкъщи по време на пандемията, и установяват при приблизително 30% от участниците засилено опадане на косата. Техните проучвания за увреда на космите по време на COVID пандемия са в основата на всички по-късни изследвания за косата и нейното засягане от вируса.

Три са заболяванията на космите, които се свързват с преболедуването на COVID – силно изразен косопад, гнездовидно опадане на косата в един участък и себореен дерматит.

Силно изразен
“пост-COVID” косопад:

В дерматологичните кабинети най-често се срещаме с пациенти, които се оплакват от засилено опадане на косата след прекарана COVID инфекция. Няма съмнение, че става въпрос за комбинирано въздействие на вируса, стреса, лекарствата и високата температура. Според много научни публикации косопадът може да бъде и част от т.нар. пост-COVID или късен COVID синдром.

Пациентите имат типични оплаквания - опадане на косата на кичури при интензивно разресване и при измиване и изтъняване на косата в горната част на скалпа. Медицинската диагноза се нарича телогенен ефлувиум. Простото обяснение е, че намалява броят на космените фоликули, които произвеждат косми, а се увеличава броят на космите във фаза на почивка (фаза телоген) и този процес неминуемо води до косопад.

Лечението при засилено опадане на косата след COVID-19 започва с отстраняване на провокиращите фактори. Особено внимание се обръща на приема на антигоагуланти, който трябва да се контролира от лекар. Възстановителният процес е дълъг и затова е необходим най-малко тримесечен курс с комбинирано приложение на серуми, шампоани, ампули и маски, насочени към възстановяване на косата. Препоръчва се мезотерапия, съответно по преценка на дерматолога с разтвор, съдържащ кортикостероиди, витамини, аминокиселини, хиалуронова киселина и/или собствена плазма. Хранителните добавки за коса и нокти, в които има незаменими аминокиселини и витамини от групата В, също са много полезни. При тежките случаи може да се назначи и медикаментозно лечение.

Гнездовидно
опадане на косата:

Наблюдава се при пациенти, които вече са имали подобно опадане на косата и са преболедували COVID-19. Рецидивите настъпват след средно 2 месеца от прекараното заболяване. В някои случаи гнездовидно опадане на косата настъпва и при здрави пациенти поради COVID стрес, без да са боледували преди това. Гнездовидното опадане на косата се лекува, но и тук процесът е продължителен. Необходими са изследвания за други придружаващи заболявания - ендокринна система, зъбни инфекции, хронични възпалителни процеси, хиповитаминози и т.н. Терапията включва локални средства от групата на миноксидила, продукти с епидермален растежен фактор, серуми със специални съставки, възстановяващи растежа на косата, витамини. И при тази диагноза лечението се комбинира с мезотерапия по преценка на лекуващия лекар.

Себореен дерматит
и COVID-19

Навсякъде в света специализираните научни издания отбелязват увеличаване на случаите със себорея и себореен дерматит, както и влошаването на налична себорея при прекарана COVID инфекция. Себорейният дерматит засяга не само косата, но и областта под маската. Смята се, че високата температура под шапките за коса и маските води до повишено изпотяване, нарушена кожна бариера и съответно промяна в микробиома. Условията са благоприятни за размножаване на щамове от рода Malassezia, които често водят до по-тежко протичане на себорейния дерматит.

При себореен дерматит и COVID-19 се препоръчват антисеборейни шампоани, противовъзпалителни средства, шампоани без сулфати и с рН не повече от 5,5. Трябва да се избягва честото нанасяне на боя, гел за коса и други стилизиращи продукти.

Безспорен научен факт е, че при COVID-19 инфекция се засягат в различна степен отделните органи и системи. Кожата не прави изключение, но особено неприятни са последиците от увредата на кожните придатъци - опадане на косата и засилена чупливост на ноктите. В тези случаи са необходими бързи мерки за овладяване на симптомите и постигане на пълно възстановяване на косата и укрепване на ноктите.