Справяме се и с третата вълна, казва здравният министър

Здравният министър Костадин Ангелов сподели по БНТ как приема избирането му за депутат. 

Според "24 часа" той ще е депутат от Търново, а не от Варна.

"От полагането на Хипократовата клетва за мен е било важно да помагам. Ще го правя и като депутат", каза той. 

"Аз в момента не мога да мисля за избори. Важното е, че водим с едни гърди пред коронавируса - справяме се и с третата вълна, това е моя професионална гордост. Светът не само говореше за българския модел, а в Европа го и прилагаха. Ние падаме надолу по нивата на заболяемост и смъртност. Заболяемостта намалява и процентът положителни проби е по-малък отпреди седмица. Болниците не са претоварени, имаме всичко необходимо. Единствено ме притеснява умората на всички колеги. Те са рицарите на днешното време и трябва да разказват за професията. Могат да са горди, че са спасили цялото човечество", каза Ангелов. 

На въпрос защо се разхлабват мерките той отговри: Защото можем да си го позволим. Следим всеки показател на 12 часа и във всяка ситуация сме готови с решението.

"Епидемичната обстановка трябва да бъде удължена, докато имаме и 1 болен в страната", каза той по въпроса дали ще се удължава срокът й с един месец. 

"Имаме ваксини за две Българии, просто доставките не се изпълниха. Ваксинирането не е надбягване. "В тази пандемия и ваксинационна кампания разбрах нещо, от което се чувствам странно - медицината не е в сърцето на всеки. Има търговски интереси. Но ние сме се водили само от медицинските пазари". 

"Решение за втората доза на “АстраЗенека” ще вземем на базата на учените в Европа. Няма да вземем политическо решение. Нека хората да са спокойни, те ще бъдат защитени. Единствените случаи на много рядка тромбоза са след първа ваксина, няма след втора. Няма научни данни, че може да се смесват две ваксини. Нямаме клинично проучване, което да е с 2 различни ваксини", каза още Ангелов.

Той увери, че докато стане време за втора доза на "АстраЗенека" ще има информация какво да правят гражданите. 

“В България пълен локдаун не е имало. Страни с тежки локдауни не успяха да постигнат нашите резултати”, каза още той.