Съчетаването на две синтетични антитела срещу COVID-19 на
американската фармацевтична групировка "Ели Лили" намалява със
70 процента хоспитализациите и смъртните случаи при пациентите с
висок риск, съобщи АФП.

Резултатите бяха определени като "много окуражаващи" от Стивън Еванс, професор по фармакоепидемиология от лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Това са първите антивирусни медикаменти, които доказано действат през първата фаза на болестта, малко след заразата с вируса, но преди той да е имал време да нанесе поражения", обясни той.

В третата фаза на изпитанията на "Ели Лили" са участвали 1 035 души. При получилите лечението са регистрирани 11 хоспитализации, т.е. 2,1 процента, докато в групата на плацебо има 36 хоспитализации или смъртни случая - 7 процента, съобщи БТА.

Изводът е, че лечението намалява риска със 70 процента.
Смъртните случаи са 10, всички в групата на плацебо.

"Бамланивимаб и етесевимаб заедно имат потенциал за важна терапия, намаляваща значително хоспитализацията и смъртните случаи при пациентите с COVID-19" - заяви научният ръководител в групировката Даниъл Сковронски.

Изпитанията ще продължат, за да бъде проверено дали може да бъде постигнат същият ефект и с по-малка доза.

Биотехнологичната компания "Редженерон" също обяви междинни резултати от третата фаза на изпитанията на REGEN-COV, комбинация от две антитела за профилактично използване - преди човек да се е заразил.

Изпитанията на "Редженерон" са извършени с 400 пациенти, половината от които са получили препарата. При тях е наблюдавано 100 процентно намаляване на симптоматичните случаи и 50 процентно намаляване на заразените, със или без симптоми.