Епидемиологът д-р Петър Марков, който е преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, заяви, че британската модификация на коронавируса според трите различни научни екипа, които са я изследвали, е по-заразна и по-смъртоносна. Специалистът каза това в ефира на „Тази събота“ по bTV.

Досега се знаеше, че т.нар. английски щам е по-заразен, но в последните дни нарастват съобщенията, че е и по-смъртоносен. Заради това почти всички страни в света приемат нови строги ограничения.

Националният център по заразни и паразитни болести у нас в петък потвърди, че мутацията вече е засечена и в България.

Очакванията на учените са имунитетът от новите ваксини срещу COVID-19 да е с трайност до 2 години.

Специалистът обясни, че различията между трите ваксини – на „Модерна“, на „Пфайзер“ и на „Оксфорт“, се надценяват. Той препоръчва на хората моментална имунизация, когато това е възможно. „Ранната имунизация е по-важна от финото избиране“, смята д-р Марков.

Епидемиологът е категоричен, че единствено строгите мерки срещу разпространение на COVID-19 могат да ни предпазят засега. Той казва, че от 10 дена насам случаите на заразени във Великобритания спадат, както и смъртността. „Затегнатите мерки винаги помагат – вирусът има нужда от контакт между хората, за да се предава. Когато този контакт се намали или прекрати, броят на новозаразените веднага започва да спада“, обясни д-р Петър Марков.