Новият вариант на коронавируса, открит във Великобритания, е по-смъртоносен от стария, заяви в обръщение към нацията британският премиер Борис Джонсън.

Според Би Би Си информацията му е още предварителна и идва от медицински консултанти на правителството. По данните им мутацията на COVID-19 е не само по-заразна, но и с 30% по-смъртоносна.

"Освен че има доказателства, че се разпространява по-бързо, изглежда има доказателство, че той е и по-смъртоносен", заяви Джонсън.

Доказателството идва от математически модел, анализиращ данните за смъртните случаи от коронавирус.

Има данни, че хора, дали положителна проба за т. нар. британски щам, са изложени на по-голям риск, обяви главният научен съветник Патрик Валанс на брифинг.

При мъжете малко над 60-годишна възраст средният риск е от 1000 заразени около 10, за съжаление, да умрат от вируса. При новия щам от 1000 заразени 13-14 вероятно ще умрат, добави той.

Все пак сър Валънс отбеляза, че "все още има много неизвестни около тези числа и трябва да свършим много работа, за да ги прецизираме. Но очевидно има причина за тревога както в повишаването на смъртността, така и в по-лесното разпространение".