Коронавирусът се е появил в САЩ още преди да избухване огнището в Ухан. Във връзка с това Hindustantimes.com цитира изследване на учени. Според тях коронавирусните инфекции в щатите са битували през декември.

Публикацията на експертите от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ e в списанието Clinical Infectious Diseases ("Клинични инфекциозни болести").

84 от пробите са реагирали неутрално срещу протеин на вируса SARS-CoV-2, което му позволява да влезе в клетките на гостоприемника. "Наличието на тези серумни антитела показва, че изолирани SARS-CoV-2 инфекции може да са възникнали в западната част на САЩ по-рано, отколкото е било смятано, или че малка част от населението може да има вече съществуващи антитела, свързани с SARS-CoV -2 ", пишат изследователите.

Новият коронавирус може да е бил в САЩ още от 13 до 16 декември 2019 г., предполагат те, като правят оценка на архивирани проби от дарена кръв, събирана рутинно от Американския червен кръст. Докато първият потвърден случай на COVID-19 в САЩ е идентифициран на 19 януари 2020 г., учените, включително Sridhar V Basavaraju от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ, отбелязват, че антителата, реактивни срещу коронавируса, са открити в 106 от 7 389 екземпляра.

Според изследването, публикувано в списанието Clinical Infectious Diseases, 84 от пробите са имали неутрализираща активност срещу протеин на вируса SARS-CoV-2, което му позволява да влезе в клетките на гостоприемника.

Превод и редакция: Милена Милева