Ежедневна дезинфекция на входовете на жилищните сгради и често проветряване разпоредиха на домоуправителите районните кметове в София.

За спазването на препоръките за дезинфекция ще се правят и ежеседмични проверки, но при тях няма да се налагат санкции.

Препоръчва се при почистването на входовете да се използва дезинфектант, а не просто почистващ препарат. Освен това трябва да се прави редовно проветряване на общите части.

Проверките се извършват във връзка със задължителни указания на Софийската градска прокуратура и последваща заповед на кмета на София. Посещенията ще се извършват във всеки един от жилищните комплекси на случаен принцип, гласи съобщение от район “Надежда” например.

Подобни са указанията към домоуправителите и на кмета на “Младост” арх. Стефан Стефанов, а тези на Трайчо Трайков на “Средец” са залепени на всеки вход. На 25 и 26 ноември от район “Надежда” също са поставили съобщения с препоръки във всички жилищни сгради.

Такива указания към домоуправителите имаше и по време на локдауна през пролетта.

Очаква се в понеделник софийският оперативен щаб да реши дали приема искането на Центъра за градска мобилност за намалено работно време вечер на градския транспорт. Оттам настояват последният курс на градските линии да е в 22 ч, а на крайградските - 22,30 ч. Предложението е намаленото работно време да трае, докато е в сила частичният локдаун - 21 декември.

Въвеждането на по-строгите мерки ще доведе до намаляване на пътниците, казват от ЦГМ.

Оттам ще правят анализи на потока от пътници в реално време и в случай на необходимост ще организират промени по линиите, ако се налага.