Бизнес, синдикати и президент с куп забележки по плана за възстановяване

Над 1,5 млрд. лв. от плана за възстановяване ще бъдат насочени към модернизиране на болниците и грижа за възрастните хора. Това е заложено в четвъртия стълб на плана, представен в петък от вицепремиера Томислав Дончев .

Със 780 млн. лв. ще се модернизират болниците и ще се внедрят технологии. Има пари и за квалификация на медици, за по-добра психиатрична помощ и за системата за спешни повиквания. Прави се и оценка по региони, за да стане ясно какви медицински услуги липсват.

“Нашите основни приоритети са насочени към укрепване на капацитета на първичната медицинска помощ чрез дигитализация, възможности за дистанционно наблюдение на пациентите, мобилни кабинети, обучение на специалисти, укрепване на капацитета на болниците”, обясни зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева. Трябва да бъдат оправени сградите на ключови болници и да се създадат специализирани центрове в тях за най-смъртоносните заболявания, добави тя.

90% от оплакванията на пациентите в болниците са за лоши материални условия и липса на добра комуникация с персонала, каза пък директорът на пловдивската “Св. Георги” проф. Карен Джамбазов.

За закриване на домове за стари хора и създаването на подходящи институции за грижа за тях са заделени 755 млн. лв. Предвидени са и 80 млн. лв. за обучение на възрастните за работа с компютри. Със 150 млн. ще се улесни достъпът на хората с увреждания - чрез софтуери, адаптирани превозни средства, технически и медицински устройства и др.

“Дигитализацията е основен приоритет. 2/3 от хората у нас не притежават основни дигитални умения и сме на едно от последните места в ЕС”, каза социалната министърка Деница Сачева. Ще се направи и карта на младите между 15 и 20 г., за да знае държавата какви са техните умения и грамотност.

Близо 100 млн. лв. са предвидени и за електронно правосъдие.

“Това е жив документ, в който непрекъснато могат да залегнат нови реформи. В същото време няма да допусна той да се превърне в политически миш-маш”, каза в края на дискусията Дончев.

Няколко часа по-късно документът бе обсъден и на тристранката, като бизнесът и синдикатите критикуваха, че в него няма реформи, които да отговарят на препоръките на ЕК, а е план за усвояване на пари. Президентът Румен Радев също изпрати остро становище срещу плана на правителството.