3°C   София
 

Едва след четвъртия ден, ако сте имали еднократен контакт със заразен

Контактували сте с роднина или колега, за когото научавате, че вече е доказано - има ковид. Нямате симптоми, но сте общували отблизо и е голяма вероятността да сте се заразили. В. "Всичко за семейството" обобщава съветите на специалистите какво да правите.

Самоизолирайте се възможно най-много, включително и от семейството си, но не хуквайте веднага да си правите PCR тест.
Помислете кога сте имали контакт със заразения, колко пъти и какъв. Рискът е по-голям, ако е бил многократен, ако е бил еднократен, но директен физически - докосване, ръкостискане, целувка, ако в продължение на 15 минути сте били на по-малко от 1,5 м дистанция, ако сте пипали много повърхности, които е пипал и той.

Можете да намерите в интернет тестове за проверка на вероятността от заразяване, които отчитат обстоятелствата и личния ви здравен статус. Попълването им може да ви служи за първоначална ориенация.
Помислете преди колко време сте контактували за последен път със заразения. От това зависи дали и в кой момент да си направите тест.
Има значение и в какъв период на заразяване е бил човекът, когато сте контактували, но може би няма как да разберете със сигурност. Смята се, шансът да предаде вирусът до 7-ия ден е по-ограничен.

Коронавирусът има латентен период, който е средно около 4 дни от заразяването. Той е проникнал в организма, но инфектираният още няма симптоми. Инкубационният период е средно 6-7 дни след заразяването, когато вирусът се развива и слиза надолу по дихателните пътища.
PCR тестът, при който се взема проба от гърлото, може да засече вируса още в латентния период, но поне 3 дни след заразяването. Само че и при тези тестове може да има грешка, въпреки че точността им е над 90%. При прекалено ранно изследване е по-голяма вероятността тестът да даде фалшиво отрицателен резултат.

Затова медиците съветват човек да се самоизолира и да изчака за тест не по-малко от 4 дни, а по-добре 5-6 дни, за да влезе евентуалният вирус в инкубационен период. Тези тестове струват 100-120 лева и трябва да е сигурно, че резултатът е надежден.

За т.нар. групови или семейни тестове - имунохроматографски, може да се разчита на вярност едва на 5-ия ден от заразяването. Те са по-евтини и бързи, но тяхната точност е по-ниска. При положителен резултат може да се направи PCR тест за потвърждение.

Докато чакате около 5 дни, преди да се подложите на тест, наблюдавайте се за симптоми: температура над 38 градуса, кашлица, задух, болки в гърлото, загуба на обоняние и вкус, хрема, главоболие, болки в ставите, умора и отпадналост. Ако се появят, веднага търсете медицинска помощ.
Хората, които имат симптоми, е по-разумно да се тестват. Вече има комбинирани тестове, които показват ковид и зараза с грип тип А и Б. Те стават бързо - за около 15 минути. Цените им са високи - към 200 лева. И освен това се препоръчва при положителен резултат за ковид да се направи и стандартен PCR тест, за да го потвърди или отхвърли.

Често ковид протича без симптоми и след инкубационния период на вируса, което обаче не означава, че човек не предава заразата. Затова самоизолацията трябва да продължи 10 дни. После инфектираният вече може да предаде много нисък вирусен товар, казват лекарите.

Дали да си направите тест, ако нямате симптоми и сте се самоизолирали, е въпрос, който зависи и от финансовите възможности. Понеже вирусът е нов, не се знае какви поражения може да нанесе на организма дори да е минал без всякакви оплаквания. Би било добре човек да може да съобщи на лекаря, че е бил инфектиран, при евентуални следващи заболявания, за да се изясни генезисът им.

След 19-ия ден почти всички заразени вече имат образувани антитела. Това може да се установи с кръвен тест, който е сравнително евтин - 30-40 лева, и става готов за 20-30 минути. Тъкмо за този вид бързи тестове се говореше много в началото на пандемията. Те не са точни за диагностика, но са сигурни за проверка дали някой е бил инфектиран и е минал без симптоми.

За всички видове тестове търсете сертифицирани лаборатории. Надежността на резултатите зависи от това дали материалите, с които се работи, са от висок диагностичен клас и дали лаборантът взема пробата по правилния начин, изтъкват специалистите.

Заради бума на ковид в момента добрите лаборатории са изключително претоварени и резултатите излизат бавно. Лекарите съветват да не се паникьосвате, внимателно да прецените какви са били контактите ви със заразен, имате ли някакви симптоми и едва след това да решавате дали да се тествате. Ако го правите, не избирайте лаборатория само защото в нея няма опашки и резултатите стават много бързо.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...