8 рецепти от натурални продукти срещу пигментацията

Забелязвате ли тъмни петна по кожата си? Те обикновено са с различни размери и са по-тъмни от цвета на кожата. Причините за появата им може да са различни - възрастта, хормонални промени, възпаления или излагане на слънчеви лъчи. Във всички случаи петънцата са дразнещи и всеки иска да ги отстрани. Добре е да посетите специалист, когато ги забележите.

Тъмните петна може да бъдат премахнати чрез медикаменти и лазерни процедури. За тези, които не желаят да се подлагат на химично лечение, има няколко рецепти от натурални продукти, които заличават петната.

Изстискайте лимон в съд, напоете тампон в него и го поставете върху тъмния участък. Лимонът често се ползва за избелване, тъй като притежава точно такива естествени свойства. Той съдържа много витамини, аминокиселини, етерични масла и е в основата на редица избелващи медикаменти. Неговото влияние върху кожата е безвредно и не дразни.

Може да го нарежете на шайби и директно да го поставите върху петната. Ще забележите разликата след около два месеца. Ако ви се появяват петна по лицето, плодът може да се комбинира и с други натурални продукти като например меда. Маската от течен мед и изстискан лимон също действа избелващо. Правете тази процедура сутрин, след като се събудите, или вечер преди лягане за 15 минути, след това изплакнете с хладка вода.

Гел от алое вера също върши чудеса. Растението намалява хиперпигментацията на кожата, хидратира я, подпомага лекуването на екземи, обриви и възпаления. Сутрин и вечер намазвайте засегнатите участъци с естественото билково лекарство и сами ще усетите промяната.

Папаята освен вкусен плод може да се използва и за избелващо средство. Отстранете семената и сложете плода в блендер. Получената паста е подходяща за врата и лицето при появата на тъмни петна. 20-30 минути преди лягане вършат чудесна работа.

Широко приложение в козметиката намира зеленият чай. Това не е случайно - той има антисептични, антибактериални и регенериращи свойства. Ползва се за лечение на акне, както и за намаляване на пигментните петна. Зеленият чай е подходящ за почти всички типове кожа, като действа успокояващо и тонизиращо. Сложете пакетче в гореща вода за няколко минути. След това изчакайте торбичката да изстине, за да не изгорите кожата си. Разтривайте тъмните петна по кожата си с пакетчето по два пъти на ден до желания ефект.

Сред най-практичните натурални маски за избелване се нареждат тези с мляко. Във всеки хладилник има бурканче кисело мляко, което може да влезе в употреба за разкрасяване. То е богато на калций, витамини, пробиотици, протеини, цинк и мастни киселини. Киселото мляко ексфолира кожата и ѝ придава еластичност. Освен това то има избелващ ефект и помага за изравняването на тена. Ако са ви се появили пигментни петна, смесете 2 супени лъжици кисело мляко и 1 лъжица трици. Получената смес се нанася върху засегнатия участък за 15-20 минути и след това се почиства с топла вода.

Друга възможност е да смесите кисело мляко с мед и сварена тиква. В сезона на тиквите тази естествена смес е много практична. Тиквата съдържа витамините А и C, които изсветляват кожата. В комбинация с млякото и меда тиквата ще свърши добра работа.

По-мързеливите, които не искат да се занимават с правенето на отвари, маски и домашни лекове, може да нарежат картоф и да го поставят върху тъмното петно. Тази процедура е далеч по-бърза за правене, но отнема повече време за получаване на желаните резултати.