l Червените области станаха 6, рекордните 29 починаха

за денонощие, а 107 са в интензивни отделения

l Инфекционисти, вирусолози и пулмолози от ДКЦ-та

и студенти по медицина последен курс да помагат

в болниците, призова здравният министър

Към мерките от пролетта, станали познати като трите Д-та - дисциплина за маските, дезинфекция и дистанция, хората да включат още една - прием на витамин D, който допълнително да подсили имунната система.

Този съвет даде в четвъртък шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на оперативния щаб.

“При липса на слънцегреене това е доказаното средство. Но предупреждавам никакви свръхдози - витамин D се

взима с

прекъсване -

10-15-20 дни

4 капки е нормалната доза за възрастен, около 1 или 2 капки за деца, в зависимост от тяхната възраст и килограми”, обясни проф. Кантарджиев.

Рекордните 1472 положителни случая бяха отчетени у нас в четвъртък. Освен тази бройка рекорден бе и броят на починалите за денонощие - 29, както и на настанените в болница - 1732. 107 се лекуват в интензивни отделения.

“Легла могат да се намерят, най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

“Имаме сериозен недостиг, свързан с техния физически капацитет. Голяма част от тях са заразени, други са болни, някои са в реанимации. Имаме нужда от помощ”, каза той на брифинга.

Затова отправи призив специалисти пулмолози, инфекционисти, вирусолози и специалисти по вътрешни болести, които работят в ДКЦ-та, както и студенти по медицина в последен курс на обучение да се включат в болничните екипи, които лекуват пациенти с коронавирус, за да подпомогнат колегите си. С тези доброволци щяло да се сключват договори за определени дежурства.

“Ще говорим с ректорите на медицинските университети и факултети, за да може студентите 6-и курс да помогнат там, където стажуват, и това да им се признае за преддипломен стаж”, каза проф. Ангелов.

Междувременно

болницата в

Силистра обяви,

че търси

доброволци

- лекари, сестри, лаборанти, болногледачи и помощен персонал, които да започнат работа в инфекциозното и интензивното COVID отделение.

590 са заразените медици от първа линия към момента. Само за последното денонощие бяха открити нови 45 инфектирани, като 3 от тях са в интензивни отделения. Сред новите случаи са 5-има от общо 7-те работещи в Спешния център в Сапарева баня. За да няма проблем с обслужването на пациенти и да се покрива графикът, са командировани хора от спешните центрове в областта.

Само за седмица червените области от две станаха шест. Към Благоевград и Търговище се присъединиха Шумен, София-град, Сливен и Габрово, което означава, че там заразените за последните 14 дни са над 120 души на 100 хил. население.

София, Благоевград, Бургас, Шумен и Пловдив са

областите с

най-много

заразени, приети

в болница

425 са те в столицата, 208 в Пловдив, 197 в Благоевград, 97 в Бургас и 82 в Шумен.

За седмица голяма част от областите преминаха от жълтата в оранжевата зона (с между 69 и 120 заразени на 100 000 души за последните 14 дни). Очаква се голям брой от тях до следващата седмица да са в червената.

Само Видин е

с под 20 болни

на 100 000 души

и е единственият към момента, който остава в зелената зона.

Въпреки ръста на заразени страната ни запазва мястото си в Европа, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Запазваме мястото си в класацията сред 31 страни в ЕС и Европейското икономическо пространство. На 21-о място по заболяемост сме в ЕС и на 9-о по смъртност”, каза той.

Пазари, тържища, площади, пешеходни зони, спирки на градския транспорт, изчакване на опашка пред административни сгради, хранителни магазини и банки са основните места, където ще се носи маска навън, поясни още доц. Кунчев.

Още едно огнище

в социален дом

се оформя в Сливенско. 35 от настанените в дома за стари хора в село Баня са с коронавирус. Преди това бяха заразени 178 души в дома за възрастни хора с умствена изостаналост в селището Качулка.

Над 10 пък са заразените полицаи от двете районни управления в Благоевград за последните няколко дни.

Дълги опашки от чакащи за направление за безплатен PCR тест се извиха за втори ден пред РЗИ - Благоевград. Заради изчерпания лимит от 30 направления в сряда издаването им за деня спря. След масово недоволство обаче той падна и десетки жители от цялата област започнаха да се редят на опашка, въпреки че направления се дават от 9 до 10,30 ч.

Основно безплатен тест искат хора с хронични заболявания, в рискови групи или със симптоми и контактни.

От РЗИ се надяват ситуацията да се нормализира, след като и личните лекари започнат да издават направления за PCR изследвания от 1 ноември. Предстои да бъдат разкрити още три лаборатории в областта. 

Засега недостиг няма - аптеките са заредили и хапчета, и сиропи

Повечето от големите аптеки в столицата все още са добре заредени с витамини и засега не очакват да има недостиг, показа проверка на “24 часа” вчера.

В последните дни търсенето на витамин D и цинк се засилва, много от хората са започнали да си го купуват още при първите данни за заразени над 1000 души на денонощие, разказаха продавачи.

Презапасяване обаче сега не се наблюдава, няма и опашки, а по щандовете има разнообразие в предлаганите витамини - бебешки капки, капсули, сиропи и разтворими таблетки. Хапчетата са по-евтини и могат да се купят на цени между 5 и 20 лева, а течният витамин D, който се усвоява по-бързо, вече достига и до 30 лв.

Ситуацията днес е коренно различна от началото на карантината през март, когато всички основни витамини бяха изчезнали от аптечната мрежа и имаше дефицит, разказаха аптекари.

От днес баровете и дискотеките пълни само на 50%

l В Кърджали затварят пенсионерските клубове

l Два буферни центъра пресяват пациентите с COVID-19 в Бургас

l 10-дневна карантина за контактните на заразен

Наполовина се ограничава броят на хората, които ще се пускат в нощните заведения, клубовете и дискотеките.

За това се разбраха на среща вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов и асоциацията на собствениците на заведения като нова мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса. Условието ще важи за нощните заведения както на закрито, така и на открито.

На всеки клиент

ще трябва да се

падат по 2 кв. м

площ

според нова заповед на министър Ангелов, договорена със собствениците на заведения. Досега правилото бе - по квадратен метър на клиент.

С новите правила нощните заведения щели да работят с половината си капацитет, обясниха те.

Целта е така да ограничим веригата на разпространение на вируса, като създадем условия за отстояние между компаниите, обясни проф. Ангелов.

За спазването на новата мярка ще следят както управителите на заведенията, така и екипи на РЗИ, които и сега правели среднощни проверки.

“Ако постигнем 80-90% спазване на мерките в заведенията, значи сме постигнали резултат. Другите ще ги наказваме, санкционираме и затваряме, ако трябва”, коментира здравният министър.

Следващата седмица собствениците на заведения ще се съберат и ще обсъдят допълнителни мерки, които могат да се приложат, ако това се налага, обявиха те.

“Знаехме, че ще има скок на заболели и заразени през есента. Най-важното за бранша и здравните власти е да запазим здравето на хората, но и да не се стига до ситуацията от март. Нашият бранш

няма да

издържи още

едно затваряне,

готови сме на

всякакви

компромиси”,

каза Ричард Алибегов от асоциацията. Въпреки че заведенията в голяма част от страните в Европа са затворени, заразените продължават да нарастват и “проблемът вероятно не е в тях”, допълни той. Понякога имало проблем и със самите

клиенти, които

не желаели да

спазват

мерките,

каза още той.

Малко след срещата обаче излезе друга заповед на здравния министър, която намали карантината за контактните на заразен човек от 14 на 10 дни.

Все повече градове в страната без София започнаха свое затягане на мерките.

В Кърджали пенсионерските клубове преустановяват дейността си, а по пазарите в областта се въвежда задължително носене на маски и ще се контролира достъпът на купувачи.

Областният щаб реши още общинските болници в Момчилград и в Крумовград да започнат прием на пациенти с COVID-19, защото местата в областната болница са пред изчерпване.

От понеделник два медицински буферни центъра ще пресяват пациентите с COVID-19 в Бургас, като в тях специалисти ще ги преглеждат и насочват за домашно лечение или за хоспитализация, съобщи кметът Димитър Николов в четвъртък.

“На място ще се правят и тестове, а екипите ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента се приемат болни с COVID-19”, обясни кметът.

Центровете ще са разположени в ДКЦ “Свети Георги Победоносец” и ДКЦ “Ел Масри” в к-с “Лазур”. Желание да поемат логистиката им изявили собствениците им - Семир Абумелих и Зиад ел Масри.

В буферните центрове на разположение ще са лекар, медицинска сестра и рентгенолог, а от средата на идната седмица ще започнат да работят и денонощно.

Димитър Николов ще поиска от шефа на ОД на МВР Калоян Калоянов да осигури

полицейски

патрули около

буферните

центрове

за обезпечаване сигурността на медиците и спокойствието на пациентите.

Междувременно се разбра, че шефът на РЗИ Георги Паздеров е наредил от следващата седмица леглата на държавната УМБАЛ в Бургас да се увеличат с още 20.

Всички болници в София с COVID зони до понеделник

В столицата хората карат заболяването основно без или с леки симптоми

До понеделник всички болници в столицата ще трябва да организират COVID зони и да ги обезпечат с персонал. Това ще бъде разписано в заповед на директора на РЗИ - София, д-р Данчо Пенчев, обяви той на брифинга на щаба в четвъртък.

Заразените в София само за първите 3 дни от седмицата минаха 1000, в болница пък са 425 души. Починалите за седмица са петима.

Ясно се вижда увеличената заболеваемост, но в същото време се запазва тенденцията повечето заразени да карат заболяването биз симптоми или съвсем леко, обясни още Пенчев.

Училищата в София, в които има болни ученици или учители, са 78 до момента.

“Заразени са 114 ученици и 49 учители. Това води до карантиниране на 3396 ученици и 210 учители. Детските градини със случаи на COVID-19 в столицата са 20 със 7 потвърдени при деца и 26 - при служители”, обясни директорът на столичната РЗИ.

Служителите в РЗИ не достигат и работата по откриването на контактните се забавя, призна д-р Пенчев. Въпреки това проверките от инспектори на здравната инспекция не спират и само за 2 дни са направени 70 на места за обществено хранене, като са съставени 20 акта за нарушения на мерките.

9 акта е съставила и Районната прокуратура в Благоевград в сряда - първия ден от започналите по-масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки.

Актовете са на нощни заведения за нарушения от страна на персонала. 11 констативни протокола са съставени пък за неносене на маски на закрито, като констатацията на проверяващите е, че хората в Благоевград масово не носят маска или я слагат на брадичката си.