Всички лечебни заведения в столицата до понеделник ще трябва да организират COVID зони. Това каза директорът на Регионална здравна инспекция – София д-р Данчо Пенчев на брифинг в Министерството на здравеопазването по повод разпространението на COVID-19 в страната.

„До края на деня РЗИ – София ще издаде заповед за това, че всички лечебни заведения за болнична помощ до понеделник ще трябва да организират в сградния си фонд и да обезпечат с персонал COVID зони. Те ще бъдат съобразени с капацитета на лечебните заведения“, посочи Пенчев.

„Резултатите за София за броя заразени са 523 за вторник, за сряда са 483. Хоспитализирани в София са 425 души. Запазва се тенденцията за безсимптомно или леко протичащо заболяване на COVID. Имаме информацията за починали 5 души за една седмица. Вчера във ВМА имаше среща с министър Ангелов и ръководителите на лечебни заведения в столицата“, допълни той.

Училищата в София, в които има ученици или учители с положителни проби за коронавирус, са общо 78. Заразените са 114 ученици и 49 учители. Това води до карантиниране на 3 396 ученици и 210 учители. Детските градини със случаи на COVID-19 в столицата са 20 със 7 потвърдени при деца и 26 - при служители, заяви директорът на столичната РЗИ.

Той подчерта, че кривата за проследяване на заболеваемостта в града ясно показва увеличението на положителните проби.

"Хоспитализираните са 425. В столицата заболяването протича леко и безсимптомно. Имаме информация за петима починали пациенти с коронавирус в София", съобщи д-р Пенчев.

Той обяви, че до края на днешния ден РЗИ ще издаде заповед всички столични лечебни заведения за болнична помощ да обезпечат COVID-зони и персонал. Броят им ще бъде съобразен с капацитета на самите болници. Срокът за изпълнение на заповедта ще е до понеделник.