Само за седмица /12-18.10/ трикратно са се увеличили инфектираните с коронавирус в Плевенско и вече са 115 души. 25 са заразените медици от началото на октомври. Няма затворени училища, но 8 паралелки са под карантина. 13 са положителните ученици, 175 са контактните им карантинирани лица. Заради 19 студенти с положителни проби Медицинският университет в Плевен премина към дистанционно обучение за 2 седмици. Тази тревожна картина очерта шефът на Плевенската здравна инспекция д-р Атанас Гарев на заседание на областния оперативен щаб във вторник. Ще бъде засилен стриктния контрол по прилагане на противоепидемичните мерки в област Плевен, а болниците ще следват алгоритъма на действие за пациентите с коронавирус пациенти. Около това се обедини оперативният щаб, председателстван от областния управител Мирослав Петров.

От началото на епидемията до момента диагностицираните случаи са 650, смъртните са 11. Под карантина са 369, на домашно лечение - 134, в болница са 19, а на интензивно лечение - 3-има пациенти. 98 са заразените медици в областта от 8 март до днес, отчете в доклада си директорът на РЗИ-Плевен д-р Гарев.

Университетската болница "Д-р Георги Странски" понася най-тежкото натоварване от началото на епидемията. Персоналът не е спирал да работи от началото на епидемията, каза директорът й доц. Цветан Луканов. Той бе категоричен, че консултантите й ще помагат на общинските болници за определяне на терапия както при домашно лечение, така и при хоспитализация на пациенти с коронавирус.

"Областният щаб ще ревизира мерките, ако ситуацията го налага. Ще се реагира съобразно темпа на нарастване на заболеваемостта в областта", обобщи областният управител Мирослав Петров.