Започна вълна на повишаване на случаите. За седмица ръстът им е с 57%. Страната ни обаче се нарежда на 25 място по заболеваемост и на 8 по смъртност в Европа. Задминати сме от Малта, Испания, Чехия, Унгария и Украйна.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на първия брифинг на щаба днес.

Страните с най-висока заболеваемост в Европа са Израел с около 800 заразени на 100 000 население, както и Черна гора с 527 на 100 000.
България е с 33 заразени на 100 000 населени, аТурция е с 25.
За да следят картината на разпространение на вируса, инспекторите от РЗИ отчитат ежедневно 23 показателя.

Част от тях показват, че от всички заразени около 20% проявяват симптоми, а около 5% имат нужда от лечение, уточни доц. Кунчев.
Ситуацията с разпространението на коронавируса в редиците на въоръжените сили описа и шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. До момента сред военните има 96 заразени, сред които са 46 лекари и медсестри от ВМА.

С коронавирус са и 10 курсанти, но те са започнали учебната година вече заразени, обясни ген. Мутафчийски. Хванати и изолирани са още в самото начало.

"Това, което може да ни предпази от заразяване с коронавируса, докато се появи ваксина и лечение, е носенето на маски. То доказано намалява вирусния товар и дори да се зарази, човек прекарва заболяването по-леко и изгражда антитела", обърна внимание Мутафчийски.

Щабът заседава днес от 10 часа Снимка: Румяна Тонева
Щабът заседава днес от 10 часа Снимка: Румяна Тонева