Международен екип от учени създаде нов материал за импланти на базата на черупки от ядливи миди (Mytilus edulis), съобщава сп. "Wired".

Материалът е безопасен за организма, има високи антибактериални свойства и може да намери приложение в стоматологията и имплантологията, отбелязват изследователите от Русия, Индия и Република Корея, предава БТА.

Специалистите често са принудени да се справят с микробни инфекции, причинени в частност от имплантите - един от основните проблеми, пред който е изправена съвременната реконструктивна хирургия. Същевременно прилаганата терапия за възпаления около имплантите често води до странични ефекти поради характерните свойства на антибиотиците, както и високите им дози.

Авторите на настоящото изследване предлагат потенциално решение на проблема чрез създаването на биоматериали с антибактериални свойства.

"Сред материалите за създаване на нова костна тъкан или заместване на увредена кост най-предпочитан е хидроксиапатитът - основният минерален компонент на костите и зъбите. Този материал е биосъвместим, има биоактивни свойства и може лесно да се интегрира в костната тъкан и прилежащите към нея тъканни участъци. В допълнение, хидроксиапатитът е в състояние да взаимодейства с млади костни клетки - остеобласти, като влияе положително на техния растеж и делене", обяснява Евгений Колесников от изследователския екип.

Хидроксиапатитът се прилага в лицево-челюстната хирургия, стоматологията и ортопедията като пълнител и покритие. За производството на въпросния биоматериал учените по света използват черупки от яйца, корали, рибни кости и други суровини. Заради сложността на синтеза масовото му производство все още е трудна задача.

Решението, предложено от авторите на настоящото изследване, е да се произвеждат екологично чисти мезопорести хидроксиапатитни нанороди, покрити с магнезий, като за целта се използват биологични отпадъци - черупки от ядливи миди (Mytilus edulis).

Новият материал е получен чрез микровълнов синтез. Извлечените частици хидроксиапатит са подходящи за използване при имплантации. За да се предотвратят възможни инфекции, частиците са покрити с магнезиеви йони. Магнезият е избран заради високата му биосъвместимост и антимикробна активност. Учените са оценили токсичността на материала в тестове с ембриони на рибки данио и са установили, че той е безопасен за живия организъм. Това позволява материалът да бъде използван за изработване на медицински импланти.