19°C   София
 

- Анестезиологът бил единственият, който дежурял постоянно в отделението за болни от коронавирус

- Заразена е и съпругата му - лекарка

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ “Иван Скендеров” в Гоце Делчев д-р Милан Първанов почина от усложненията на COVID-19.

“Кратки мигове на въздух от примката на COVID-19”, е посланието, което той е пуснал във фейсбук през юли, излизайки за няколко дни в отпуск сред природата край Вършец. По-късно обаче падна завинаги в примката на коварния вирус.

Преди дни д-р Първанов е бил диагностициран с коронавирус, състоянието му се влошило и е бил настанен в УМБАЛ “Света Анна”, където в събота загуби битката за живот.

“С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на д-р Първанов, изявен и уважаван медик в областта, който е спасил хиляди пациенти и за когото медицината беше призвание. Изгубихме лекар, който отдаде живота си, но се грижи до последно за своите пациенти, за болните и нуждаещи се хора. Д-р Първанов изгуби битката с коварната болест, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг. Светлина по пътя ти към вечността”, написаха от лекарския съюз.

59-годишният д-р Първанов не е имал сериозни придружаващи заболявания и до последно е бил на работа в претовареното отделение.

Преди години са

му поставени

няколко стента,

но бързо се

възстановил

и не е имал последващи здравословни проблеми. Заради усложненията от коронавируса вероятно е получил и инфаркт. Това обаче не е причина за смъртта му, защото ако не се беше заразил, нямаше и да се стигне до инфаркта, казват лекари.

“След като излезе положителният му тест, той си беше вкъщи под карантина. Миналата неделя обаче започнал да вдига висока температура - 38,5. Свързал се е с колеги от Окръжна болница “Света Анна” в София и сам е отишъл там за лечение. Първо бе в Инфекциозно отделение, а след това е преместен в реанимацията и интубиран”, разказа през сълзи д-р Мария Радойкова, която от 30 г. работи с д-р Първанов.

Спомня си, че е започнала работа в реанимацията на болницата в Гоце Делчев през 1990 г. като млад лекар, а д-р Първанов вече от няколко години бил там. “Всеотдаен лекар, прекрасен колега, приятел. Страхотна загуба за близки, роднини, колеги, за всички хора”, допълни д-р Радойкова. В последните месеци в най-тежкото отделение

де факто

д-р Първанов е

бил единственият

на постоянна

работа

Д-р Радойкова е идвала от болницата в Петрич, д-р Неда Бакалова от Медицинския университет - София, и един реаниматор от Благоевград са давали периодично дежурства. “Няма да мога да продължа да работя там и от 1 октомври ще напусна”, категорична е д-р Радойкова.

Още през май болницата в Гоце Делчев започна да приема болни от коронавирус, след като огнище на заразата стана село Осина. Инфекциозното отделение бе препълнено и затова се наложи да се направят още 2 COVID отделения.

И в момента леглата са заети със заразени пациенти, а медиците изнемогват. През септември бяха заразени няколко медицински сестри, лични лекари и още двама медици.

С положителна

проба е и

съпругата на

д-р Първанов

- д-р Вера Ерменкова, която е шеф на отделението. Тя е под домашна карантина. Дъщеря им живее в Дъблин.

“Той е стожер на болницата в Гоце Делчев. Винаги е бил всеотдаен, невероятен човек и специалист. Не мога да повярвам. Не си представям болницата без него. Един човек не може да умре, щом с обич в душата ни живее. Сърцето му, когато тъжно спре, със спомените светли пак ни грее. Ти бе опора за всички ни, д-р Първанов! Ще ни липсваш! Поклон!”, пък са думите на неговата колежка от болницата - гинеколожката д-р Мария Герова.

“Не искам да е истина! Не мога да приема, че достоен човек, който се раздаде изцяло, за да спасява болните, ще си отиде, без да може да бъде спасен!”, казва за него Клавдия Тонева.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...