Медицинските сестри на първа линия през месец април са били изложени на три пъти и половина по-висок риск от зараза с новия коронавирус, отколкото останалата част от населението, а рискът от заразата сред представителите на етническите малцинства е бил още по-висок, съобщи АФП.

Това сочат резултати от изследване, публикувани в сп."Лансет". Анализирани са данни от приложението за смартфони "COVID", въведени от потребителите между 24 март и 23 април в САЩ и Великобритания, които след това са сравнени с риска от зараза с COVID-19 на медиците.

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 сред медицинските служители, ползвали приложението, е 2747 на 100 000 срещу 242 на 100 000 души от общото население.

Като отчитат разликата в достъпа до тестове на медиците и останалата част от населението, авторите на проучването преценяват, че е 3,4 пъти по-вероятно предоставящите медицински грижи да се заразят с COVID-19.

Рискът от зараза е пет пъти по-висок сред медицинските сестри, които декларират, че принадлежат към етническо малцинство и са чернокожи или азиатци.

"Нашите резултати потвърждават структурата на неравенство пред заплахата COVID-19. Медицински служители от малцинствата е по-вероятно да работят в най-рисковите клинични среди, с пациенти с вероятна или потвърдена диагноза COVID-19, и са с по-ограничен достъп до лични предпазни средства", каза д-р Ерика Уорнър от Харвардския медицински университет.

По данни от изследването всеки трети медицински служител от малцинствата не е имал достъп до адекватно защитно облекло в сравнение с един от четирима сред останалите медици.