63-ма от карантинираните с положителни проби от завода за автомобилни части в Смолян вече са с два отрицателни теста и се връщат на работа, съобщи директорът на РЗИ , д-р Мими Кубатева.

В завода "Храновски" бяха установени над 100 случая на COVID-19 и те бяха карантинирани за 14 дни. На голяма част от тях карантина изтече на 11, 12 и 13 юли. "Взети са 84 проби на работници на "Хроновски", на които изтича карантината. Те са от три общини. Резултатите на 72 проби са пристигнали, 63 от тях са отрицателни и те ще се върнат на работа", каза д-р Кубатева. Според д-р Кубатева са налице предпоставки, които ще доведат до нормализиране на ситуацията в това предприятието.

"Област Смолян продължава да е на първо място в страната по брой заразени с COVID-19 на глава от населението и на четвърто място като общ брой заболели след София, Пловдив и Пазарджик", каза областният управител Недялко Славов. 36 са новите случаи в региона за последната седмица, като има известно намаляване спрямо предишните седмици. Направените PSR- теста са 208.

Общият брой установени случаи на коронавирус в региона от началото на извънредното положение до сега е 382, като 186 са излекувани, 9 са починали, активните са 187 случая. Към момента най-тежко е положението на 87-годишен пациент, който е на апаратна вентилация. 4-месечното бебе, което е най-малкият пациент с коронавирус на областта, е в добро състояние.

Най-спокойно е в общините Златоград, Неделино и Баните. В Златоград не е имало нито един случай, в Неделино и Баните броят им е минимален.