По предложение на здравния министър Министерският съвет да определи болница, която да осигурява медицинска помощ на президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор. Това решение приеха днес депутатите, които гласуват на второ четене текстове за промени в Закона за лечебните заведения.

Според направените в законопроекта предложения, се предвижда лекари от избраната болница да пътуват с управниците при посещенията им в чужбина, да осигуряват здравна помощ на чуждестранните делегации при визити в България, както и на депутатите по време на пленарните заседания.

До януари 2019 г. тези функции изпълняваше болница “Лозенец”, но правителството реши да отмени статута ѝ на ведомствено лечебно заведение и я преобразува в търговско дружество. Решението дойде, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че такава болница не е необходима.

Разликата сега е, че новата “правителствена” ще обслужва по-малък кръг от управляващи, а не както преди - цялата държавна администрация, депутати, министри, директори на агенции и близките им. Освен това, когато се лекуват чуждестранни делегати или лекари пътуват в чужбина с наши, разходите ще са за сметка на съответното ведомство. Във всички останали случаи ще се покриват от здравното министерство или касата.