Броят им веганите в Европа и САЩ се е удвоил за 10 години

Пандемията COVID-19 накара учените по целия свят да се замислят върху това кои хранителни навици са здравословни, пише руският информационен сайт gazeta.ru. Някои лекари смятат, че яденето на месо допринася за развитието на болести, докато диета на растителна основа намалява риска от нова пандемия. Други обаче не са съгласни с пълното отхвърляне на месото и доказват ползата му за хората.

Група британски лекари призовават за намаляване на промишленото производство на месо, за да се предотвратят пандемии като COVID-19, съобщава Euronews. Д-р Джема Нюман от НПО "Растителни здравни специалисти", която включва лекари на растителна диета без месо, стартира кампанията "Месец без месо". За разлика от миналата година, когато 10 хиляди души се присъединиха към кампанията и спряха да ядат месо за месец, тази са над три пъти повече - 33 хиляди души. Според проучване сред тях, 38% са се отказали от месо заради страха да не бъдат заразени с коронавируса.

"Сега има още повече информация, че яденето на месо причинява заболявания, които преди не са съществували, както и доказателства, че диетата на растителна основа има положителен ефект върху здравето ни", казва Хана Брадшоу, една от 33-те хиляди нови участници, присъединили се към кампанията тази година.

Това не означава, че месото трябва да се изостави именно заради пандемията. Причините могат да бъдат различни: от грижата за екологията и благосъстоянието на животните до баналните спестявания, защото през април британските фермери се оплакаха, че не могат да продават скъпи пържоли. Факт е, че дивите животни, чието месо се консумираше, бяха признати за преносители на коронавируса. Обаче не месото като такова е вредно за екологията и човешкото здраве, а индустриалното му производство, в резултат на което животните се тъпчат с антибиотици и се хранят с генетично модифицирани фуражи. Именно поради това се увеличава устойчивостта на човека към съществуващите антибиотици и бактериите от вирусите мутират, твърдят от неправителствената организация.

"Хората свързват интензивното индустриално производство на месо със здравословни проблеми в обществото", казва един от авторите на петицията, Райън Александър. Болестите на животинския фактор, какъвто е COVID-19, могат да се разпространят от животни към хора. В световен мащаб те предизвикаха епидемии, включително Ебола и H1N1. Вярно, няма директни доказателства, че намаляването на консумацията на месо може да намали вероятността от заболяване.

Основният фактор, според доклада на Програмата за опазване на околната среда на ООН, е засиленият контакт между хора и животни, като прасета, прилепи и птици, който позволява на патогените да прескачат от един вид в друг. Още доклад от 2016 г. съобщава, че все по-стремителното нахлуване на животновъдството в естествените екосистеми е движещ фактор при зоонозните заболявания. Експертите предупреждават, че "революцията в добитъка" може да доведе до потенциална катастрофа.

"Някои политици обвиняват Китай за разпространение на COVID-19, но забравят, че всички последващи огнища на болестта са причинени от намеса на животните и техните местообитания", казва д-р Нюман. "Нашата пилешка салата или пица с пеперони може да носи големи рискове за здравето", твърди експертът. Според него индустриалното производство на месо е "бомба със закъснител" и отхвърлянето на месото в полза на диета на растителна основа може да бъдестъпка към по-безопасно бъдеще.

Хематологът Ширин Касам от Асоциацията на лекарите за растителна диета също смята, че има спешна необходимост от намаляване на консумацията на месо както за здравето на човека, така и за опазването на планетата. Според нея здравословната диета на растителна основа намалява риска от хронични сърдечни заболявания и допринася за дълголетието.

"Повече от 90% от месото, което консумираме, се произвежда индустриално, в заводи, където има всички условия за появата на нови заболявания с епидемичен и пандемичен потенциал", казва Касам. Тя отбелязва и вредата от антибиотиците, често срещани в такова производство, и смята, че те имат вина за увеличаването на броя на резистентните на антибиотици инфекции, които са опасни за хората.

"Навлязохме в ера, в която лекарите не могат да излекуват пациенти от бактериологични инфекции, тъй като няма ефективни антибиотици за това", смята Касам.

Съществува обаче и вреда за човешкото здраве, ако месото и животинските продукти, съдържащи протеин като мляко и яйца, се отхвърлят напълно от менюто на хората.

Когато снабдяването с микроелементи от продукти с животински произход, е изчерпано, тялото ще започне да ги "издърпва" от себе си - това ще започне обратен процес, който заплашва с пълно изтощение. Възможно е да има липса на витамин В12, която може да доведе до развитие на анемия и да причини умора, нарушение на съня, депресия ни намаляване на умствените показатели, смятат лекари.

Гастроентерологът д-р Константин Спахов смята, че месото не бива да се отказва. "В него има много важни и полезни аминокиселини за нашето тяло", твърди той пред беларуското издание на кампанията "Месец без месо". Качеството на растителните и дори млечните и рибните протеини е по-ниско от това на месните протеини. Освен това е източник на витамини от група В и желязо", изброява Спахов.

Въпреки това през последните 10 години броят на веганите в Европа и САЩ се е удвоил, показват статистиките. А във Vegan Society във Великобритания жените са два пъти повече от мъжете. В САЩ 79% от веганите също са жени.

Тази година на остров Миконос в Гърция ще бъде отворен първият в страната хотел за вегани, където всичко - от домашната козметика до хранителните стоки - се основава на билкови продукти. "Трябва да се наслаждаваме на живота, без да нараняваме животните, околната среда и себе си", заяви Джорджия Контиса, основател на хотел Kukumi. Ресторантът на хотела ще сервира вегански бургери, пици и тестени изделия, както и гръцка кухня на базата на пресни зеленчуци. Гръцката салата в този хотел ще бъде сервирана без известното сирене фета. Също така няма да се предлагат морски дарове, яйца, мед и риба.