Във виенската Обща болница за първи път в Европа е присаден бял дроб на 45-годишна болна от COVID-19. Състоянието й значително се подобрява. Без нов бял дроб тя намала никакви шансове за живот, не се е повлияла на лекарства и плазмена терапия.

Жената нямала други болести.Това е дало основания на лекарите да се решат на присаждането, предаде БТА.

Такова присаждане се прави за първи път в Европа, обяви болницата. Има още две в Китай, но за тях тя няма данни. Особен проблем за операцията са създали потискащите имунитета медикаменти, което е особено рисково при инфекция.

"От наша гледна точка състоянието й е отлично, не е възниквал голям проблем. Постепенно идва на себе си", казва Валтер Клепетко, шеф на хирургията в болницата, която е и най-голямата в Австрия.

Осем седмици след като е била заразена, белият дроб на пациентката е отказал да действа, не е било възможно да бъде поставена на изкуствено дишане и над 20 дни животът й е бил поддържан с апарати.

Седмица преди трансплантацията тест е установил частици от вируса, така че жената вече не е била заразна. Според Клепетко операцията е била с усложнения - при пациенти, прекарали дълго на кръвна помпа кръвта не се съсирва и се е наложило неколкократно промиване на кръвта.

Доставянето на органа също е бил много сложен логистичен проблем заради мерките срещу епидемията.

Във виенската клиника са извършени вече над 2000 белодробни трансплантации. Според д-р Клепетко със 100 операции годишно тя е с най-голяма програма в света наред с клиники в Торонто, Кливланд и Хановер.