Началникът на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение  д-р Димитър Иванов, 34-годишна медицинска сестра и 53-годишна санитарка от същото отделение, са новите заразени с коронавирус от областната болница в Пазарджик, съобщи говорителят на здравното заведение Мариана Димитрова.

ОРАИЛ на МБАЛ-Пазарджик е единственото напълно оборудвано отделение по реанимация в областта и в него се лекуват най-тежките случаи от града и  региона.

И тримата заразени медицински работници са на домашно лечение.

След получаване на резултатите от националната референтна лаборатория в болницата незабавно е изготвен план за дезинфекционни мероприятия с цел превенция на персонал и пациенти от разпространение на инфекция. Извършена е основна дезинфекция на ОРАИЛ-чист сектор, ОРАИЛ-Ковид сектор, Инфекциозно отделение без болни от коронавирус и секторът с болни с доказан COVID-19 .

Интензивното отделение е поставено под 24-часова карантина. Предстои основна дезинфекция на цялата болница.

Днес от МБАЛ-Пазарджик са изпратени нови 43 проби за изследване. 13 от тях са на медицински персонал от ОАИЛ и 13 на работещи в Инфекциозно отделение. Изследват се и 11 медици от второ вътрешно отделение.За изследване са изпратени и по две проби на пациенти от Инфекциозно отделение, Първо вътрешно отделение и Второ вътрешно отделение.