Д-р Жаклин Игнатова е отоларинголог с 28 години практика. 17 от тях е лекар в София, а от 11 г. работи във Франция. В Париж завежда кабинет по уши, нос и гърло в два медицински центъра - “Европа” в центъра на френската столица, и “Сталинград” - в североизточната част на града.

Още акценти от интервюто:

Улиците на Париж са почти празни, излиза се само с разрешение.

За първо нарушение глобата е 150 евро, при второ - по-висока

- Д-р Игнатова, Каква е ситуацията във Франция - ще издържи ли здравната система на пандемията?

- Въпреки че Франция е известна с една от най-добрите здравноосигурителни системи, тя не беше подготвена за кризата откъм човешки ресурс и в материален план.

Има райони, в които няма достатъчно медицински персонал. Това наложи карантината, за да спре разпространението на коронавируса. Всички ресурси са мобилизирани, за да отговорим на нуждите на населението. За да се подсили здравната система в борбата с епидемията, Министерството на здравеопазването мобилизира всички медицински кадри, включително пенсионирани лекари, медицински сестри, на помощ идват и студентите по медицина. Всички сме мобилизирани като доброволци и

може да

бъдем призовани

от районната

здравна агенция

да помагаме

или в нашия район, или да бъдем изпратени в друг, който е силно засегнат от кризата. Очаквам скоро и да бъда призована или преместена някъде. Това е мисията на лекарите - да спасяваме живот!

- Какво казват френските специалисти - кога очакват да настъпи пикът на заболяването?

- Пикът се очаква след няколко дни. Положението е много сериозно. Над 7500 са вече жертвите на коронавируса във Франция (данните са към 5 април - б.а.). Около 2000 от тях са хора от старчески домове и други здравни центрове.

450 болни се

приемат всеки

ден за лечение

2/3 от частните болници във Франция също отвориха и приемат тежко болните. Около 28 000 души се лекуват в болница.

- Как се промени работата ви като лекар в последните седмици?

- Тъй като медицинският персонал е изложен на голям риск от зараза, това доведе до реорганизация на работата ни. В моя медицински център

има много

засегнати

здравни кадри

- от 12 лекари сега работим само трима.

Два пъти седмично ходя на работа, а консултациите с пациентите се правят по телефон. Рецептите се изпращат по електронен път.

Болните се обръщат за помощ към личните лекари, но остават вкъщи под домашно наблюдение, а по-тежките случаи се извозват от “Бърза помощ” в болници. Близо сме до точката на засищане, не достига медицински персонал, лекарите и сестрите са изтощени, защото работят денонощно. С влакове и вертолети Франция започна да транспортира болни за лечение в Белгия, Люксембург и Германия. Това се случва денонощно. Налага се такава взаимопомощ от по-малко засегнати държави. Без нея трудно бихме се справили.

- Как се лекуват заразените във Франция?

- Най-важната роля е на личния лекар. Той поставя под домашно наблюдение заразения и го контролира. При съмнение за компликации се намесва “Бърза помощ”, която транспортира болните до лечебно заведение.

- Имате ли болни от коронавирус пациенти?

- Разбира се. Освен това много от колегите ми - лекари, медицински сестри, рецепционисти, бяха заразени и поставени под карантина. Отоларинголозите са много търсени, защото клиничните симптоми на заболяването са сходни с други. Затова трябва да се прави разлика между болестите на горните дихателни пътища и на долните.

Симптомите на обикновена настинка приличат на тези при коронавирус. Може да се обърка със синузит или ангина, защото вирусът е съпроводен с болки и дразнене в гърлото, понякога запушен нос или носна секреция. Но когато има продължителна температура, съпроводена със суха, дразнеща кашлица, вероятно става дума за коронавирус. Разбира се, тук се намесват тестовете, които бяха крайно недостатъчни във Франция, за да се идентифицират заразените. В нашия медицински център дори лекарите и медицинските сестри не бяха тествани, защото нямаше тестове, реактиви и консумативи. Тестовете не достигат и за пациенти, и за медицинските кадри.

- В България се разрази полемика за бързите тестове - дали да се направи масов скрининг на населението. Как е във Франция?

- Бързите

тестове се

оказват

ненадеждни,

защото много често те показват отрицателен резултат, а всъщност хората са болни и са носители на вируса. Затова се набляга върху кръвните тестове, но трябва да се произведат огромно количество, за да се изследва цялото население, и може би това тестуване ще отнеме не месеци, а години. Но, все пак тестовете са единственият начин да се установи дали човек е носител на болестта и дали е опасен за другите. В момента тук се говори, че предстои производство на много серологични тестове.

- Какво мислите - ако не се появи скоро ваксина, дали следващата есен или зима ще ни връхлети отново това, което се случва сега, или вече по-голяма част от населението ще има имунитет?

- Всичко е много неясно. Появява се информация за хора, които имат антитела, че се заразяват отново. Чуват се данни, че вирусът може да повтори при един човек. Но, ако погледнем медицинската наука - веднъж заразен, придобиваш имунитет и това те прави по-малко предразположен към ново боледуване. Всички чакаме ваксината. Тук е създаден научен комитет от вирусолози, епидемиолози и т.н., който работи по тази задача. Спасението е ваксината.

- Какви съвети давате на вашите пациенти, които се съмняват, че може да са заразени? Предполагам, че и там паниката сред хората е голяма и всеки се съмнява, че има симптоми.

- Да, паниката е голяма. Затова всички спазват наложените мерки и карантината. Излизаме навън с разрешение, в което е посочена не само причината, но и времето, в което да сме извън дома. Носим маски.

- Във Франция задължително ли е носенето на маски навън?

- Маската е начин да предпазиш себе си и околните. Водят се големи спорове дали трябва да се носят постоянно от всички навън. Личното ми мнение е, че това е наложително. Все още не е въведено като задължение от властите. Препоръчват се алтернативни маски, тъй като хирургическите, които ще се внесат от Китай, са само за медицинския персонал в болниците. Има хора, които носят маски, и такива, които се движат без. Иначе в болниците, всички са с предпазни средства.

- Какъв е сега животът в Париж?

- Улиците са почти празни и Париж е безлюден. Църквите са затворени и няма служби. По опашките всички стоим на поне метър и половина разстояние. Постоянно се повтарят хигиенните мерки, които трябва да се спазват - да мием често ръцете, да използваме дезинфектанти и др.

- Има ли сериозни глоби за неспазване на мерките?

- Първата глоба, ако излезеш навън без разрешение, е 150 евро. При второ нарушение санкцията се увеличава. Учениците са във ваканция. Нямаме право да се местим от един район в друг. Полицията проверява много строго колите и следи да няма местене в други райони.

Иначе много отрасли в икономиката се реорганизираха, за да бъдат полезни в тази ситуация - говоря за фармацевтичната промишленост, парфюмерийната, текстилната. Всичко е мобилизирано да работи за изработване на предпазни средства и в подкрепа на наложените мерки.

Още нещо - всяка вечер в 20 часа хората излизат на балконите и ръкопляскат шумно. Така французите показват моралната си подкрепа към лекарите и медицинските сестри, които в този момент отиват или се връщат от работа. Има много организации, които осигуряват обяд и вечеря на персонала в болниците. Тази солидарност сгрява сърцата ни!

Искам да се обърна към българите - няма непревземаема крепост! Организмът трябва да победи микроорганизма! Този бич отключва и най-доброто, и най-лошото в човека, но трябва да сме солидарни и да се справим. Кураж!