Азотният окис може да се окаже спасителен за тежките случаи на зараза с COVID-19. Този безцветен газ кара съдовете да се разширяват и това увеличава кислорода в кръвта, пише в. “Дейли мейл”. Азотният окис вече се използва при новородени със сърдечни дефекти.

Той е в основата на разработката на “малкото синьо хапче”, известно по цял свят като виагра, за стимулиране на мъжката потентност.

През 1992 г. азотният окис бе определен за Молекула на годината.

Сега се проучва дали газът може да избави пациентите с коронавирус от поставяне на апаратно дишане. Извън това е установено, че той има противовирусни свойства и действа срещу различни видове коронавируси.

Голямо изследване на ефективността на азотния окис при лечение на коронавирус ще се проведе в щатите Масачузетс, Луизиана и Алабама, както и в 3 европейски страни - Австрия. Италия и Швеция. Пациенти с коронавирус - от леки до среднотежки форми на инфекцията, ще вдишват газа по 20-30 минути два пъти дневно в продължение на две седмици.

Учените се надяват той да унищожи вируса в белия дроб, да намали увреждането му и да съкрати броя на болните, които ще дишат с апарат.

Газът ще бъде изпитан и върху медици, които имат постоянен контакт със заразени. Те ще го вдишват по 10-15 мин в началото и в края на работната си смяна.

Главният епидемиолог на Франция Жан-Франсоа Дефреси пък изтъква, че затлъстяването е основен рисков фактор при протичането на болестта. Това в известна степен обяснява защо САЩ, където има голям процент хора с наднормено тегло, са толкова уязвими на инфекцията. Опасността е валидна и за млади хора със затлъстяване.