Ново изследване, публикувано от Американ Джърнъл ъф хайпъртеншън и Оксфорд Юнивърсити прес, показва, че пилатес може да подобри сърдечно-съдовото здраве при млади затлъстели жени, чието здраве е изложено на риск от хипертония и ранни съдови усложнения, съобщи МедикълЕкспрес.

Заниманията по пилатес станаха изключително популярни през последните години, включително и благодарение на рекламата от страна на звезди като Бионсе и Ема Стоун. Смята се, че през 2018 г. с пилатес са се занимавали 9 милиона души в САЩ. Тренировките развиват основно сила, гъвкавост и контрол върху дишането, предава БТА.

Изследването обхванало млади затлъстели жени на възраст 19-27 г. с повишено кръвно налягане и индекс на телесна маса между 30 и 40 кг на кв.м., които тренирали дванадесет седмици. Участниците били непушачи, нямали хронични заболявания и тренирали по-малко от 90 минути на редовно занимание седмично. Те започнали да тренират пилатес с инструктор, като първоначално имали по три едночасови занимания седмично и постепенно се увеличавали. Проучването установило, че тренировките значително намалили артериалната скованост и кръвното налягане.