Мъж от врачанския кв. Бистрец е първият пациент, заразен с коронавирус в областта. Информацията била потвърдена от националната референтна лаборатория, където е била изпратена втората проба на пациента, твърди konkurent.bg. Първата – положителна, е била отчетена в Нов медицински център във Враца, в която мъжът бил изследван още на 1 април.

Очаква се в неделя, когато в националния оперативен щаб отчитат положителните проби, и Враца да се нареди на картата с пациенти на опасната зараза. Още тази вечер обаче от София са позвънили, за да потвърдят позитивната проба.

Според личния лекар на пациента заразеният 50-годишен мъж е в добро състояние. Той се върнал в средата на месец март от Турция, където е бил на курорт. Пред доктора заразеният казал, че е бил в Анталия.

Инфектираният мъж е поставен под карантина, тъй като здравословното му състояние не предполага хоспитализирането му. Още не се знае къде би могъл да бъде настанен за евентуално лечение, тъй като във Враца все още няма инфекциозно отделение.

В понеделник ще бъде направено изследване и на майка му, с която заразеният мъж живее в една къща. Тя попада в рисковата зона, макар че до този момент няма оплаквания.