В разгара на епидемията 13 лекари от МБАЛ "Ив. Скендеров" в Гоце Делчев от понеделник може да напуснат болницата. Те подадоха предизвестия и срокът им изтича на 4 април. Шестима завеждащи отделения и още техни колеги настояват за смяна на директора на болницата д-р Владислав Улевинов заради авторитарния и едноличен стил на управление, липса на диалог, несправедливо разпределение на парите за заплати. Медиците поставиха категорично искането си пред общинския съвет, но решение засега няма.

"Съзнаваме нашия дълг да работим в тези извънредни условия и затова подадохме нови молби да останем на работа за времето на епидемията. Очакваме в петък следобед решение на директора. Ако ни остави за срока на извънредното положение, ще работим. В противен случай от понеделник няма да сме на работа", каза един от подалите молбите за напускане д-р Иван Канелов.

Преди време комисия от общинския съвет и кметът Владимир Москов направиха опити да потушат напрежението и да разговарят с недоволните медици, но до консенсус не се стигна.

"Имаме едно условия - отстраняване на управителя, и ще го отстояваме. Трудно ни е да напуснем болницата, но оставаме на разположение на съгражданите си", категоричен е д-р Канелов.

В града бе пусната и подписка "Да подкрепим нашите лекари и медицински сестри за оставането им на работа в МБАЛ "Иван Скендеров", в която са се подписали над 6000 души.

Според управителя д-р Улевинов обаче това групово напускане е "дълбоко замислен акт от група колеги" с цел възпрепятстване реализирането на идеите, залегнали в управленската му програма. Той искал да увеличи клиничните пътеки и да увеличи приходите, да започне постепенно и регулярно да изплаща натрупаните дългове, преди да поеме ръководството на болницата. "Има натрупани дългове, не са провеждани обществени поръчки за доставки и услуги, не е извършвана инвентаризация от 2011 г., не са провеждани конкурси за началник отделения, нямаше правила за работа на болничната аптека. Лекарствата и консумативите, освен от аптеката, са били придобивани и от други източници, незнайно от къде", коментира обвиненията д-р Улевинов.

Категоричен е, че проблем в болницата няма. На подадените молби за напускане по взаимно съгласие на някои лекари е написал резолюция "Не съм съгласен".

Група общински съветници пък внесоха искане за извънредна сесия в петък или събота, за да се реши проблемът с напускащите лекари и да бъде отстранен управителят. Заради извънредното положение обаче сесия едва ли ще има.

Болницата обслужва около 70 хил. население от 4 общини. Дали ще остане с 13 лекари по-малко се очаква да се разбере в утре.