Израел е предложил на България технологична система за събиране и анализ на данни, която да помогне на държавата да овладее и контролира разпространението на епидемията от коронавирус в страната.

Влизането в сила на закона за извънреднотто положение МВР получи възможност да изисква от мобилните оператори трафични данни за поставените под карантина, които са я нарушили.

Разработката е на RAFAEL Advanced Defense Systems, което я 100% собственост на израелското правителство. Компанията е участник в процеса на модернизация на българската армия.

Разработената от компанията WISDOM STONE е облачна платформа, която е азирана на технология с изкуствен интелект и голяма база данни и включва мобилно приложение за гражданите, чрез което последните да си взаимодействат с властите. Платформата се използва най-вече за прилагане на национални мерки от службите за сигурност, разузнавателните агенции, здравните власти, общините и други. Тя е адаптирана да работи по начин, който позволява на властите да я използват ефективно в битката срещу разпространението на COVID-19.

Държаввните институции в България са информирани за възможностите на WISDOM STONE, в това число Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб, ръководен от ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Предложението на израелската държавна компания предвижда безплатен тестови период, който предоставя възможност на българските власти да тестват способностите и функционалността на технологичната платформа.