Броят на превозните средства на градския транспорт в Букурещ ще бъде намален от сряда с до 40 процента от обичайното, но няма да бъде закрита нито една линия, обяви кметът на румънската столица Габриела Фиря във Фейсбук, съобщава агенция Аджерпрес.

Кметицата припомни, че броят на превозните средства е бил намален с 25 процента в началото на извънредното положение, което бе обявено на 16 март за срок от 30 дни. От утре намаляваме превозните средства с още 15 процента заради значителния спад на търсенето на транспорт заради риска от заразяване с новия коронавирус, посочи Габриела Фиря. Тя допълни, че разписанието за уикенда се запазва, предава БТА.

Кметицата каза още, че процесът на дезинфекция на всички превозни средства продължава, като това се прави два пъти дневно с препарати на хлорна основа.

От компанията за градски транспорт препоръчаха на клиентите си да използват всички алтернативни методи за заплащане на пътуванията: онлайн зареждане на поименни карти, плащане чрез мобилно приложение или чрез есемес.

Същевременно Групата за стратегическа комуникация към правителството съобщи днес следобед, че още трима души са починали от новия коронавирус, с което броят на жертвите нарасна на 72, съобщава Аджерпрес. Починали са две жени - на 60 и на 53 години, и един мъж на 65 години. И тримата са имали съпътстващи заболявания.

По последни данни в Румъния има 2 245 заразени с новия коронавирус, като броят им за последното денонощие се е увеличил с 293.