Борисов зове да спре истерията. Щабът вече докладва сутрин и вечер

Произвеждат още маски, в училища и градини денят ще почва с миене на ръце

100 000 литра спирт от държавния резерв са отблокирани и ще бъдат предоставени на производителите, за да правят дизифенктанти срещу коронавируса,  обяви премиерът Бойко Борисов. В петък той събра кабинета на извънредно заседание за мерките срещу заразата.

Във фонд “Бедствия и аварии” има 77 млн. лв. От тях държавата е готова да отпусне 50 млн. лв. за мерки срещу вируса, обяви Боирсов. Но добави, че още няма доказан болен у нас.

“Хората да не се поддават на паника. Изкупуват се хранителни продукти, създава се истерия”, каза той. В Гърция има хиляди починали от грип и само 2-ма болни от коронавирус. В единия случай няма истерия, хората познават болестта, а в другия има истерия."

Премиерът се възмути на допускането, че се крие информация. “Нямаме никакво основание, никакво, ако се появи случай на короновирус, да не се каже. Навсякъде има, във Франция, в Италия, да не би тяхното здравеопазване да е по-лошо, има около съседите... То ще дойде, но това не значи, че нещо по-различно се е случило”, каза Борисов.

И дори се пошегува как всеки ден има срещи с премиери, президенти и делегации: “Те ме целуват, аз ги прегръщам.”

 Дали ги преглеждат на границата, попита с усмивка здравният министър Кирил Ананиев.

За да се осигурят бройки от най-дефицитната стока у нас - маските, държавата се е свързала с двете фирми, които ги произвеждали. При нужда други фирми от текстилния бранш можело да произвеждат, ако държавата им даде суровина.

Заделят още легла

В София “Пирогов” ще превърне токсикологията в инфекциозно отделение и така ще се обособят още 42 легла. В Александровска може да има още 70 легла, ВМА ще трансформира 50 легла в психиатрията.

Откриват се още лаборатории - във Варна и Стара Загора, за да може резултатите да се обработват по-бързо. Сега те се правят само София.

По 100 проби за коронавирус на ден имат готовност да тестват 4-те лаборатории. В референтната е осигурен и допълнителен персонал с необходимата експертиза.

Няма опасност от липса на храни,

обяви икономическият министър Емил Караниколов. Той влезе в кризисния щаб, защото се очаква до 2-3 дни да се пусне водата в Перник и се прибра от командировката си там, обясни премиерът.

Караниколов увери, че няма увеличение на цените на хранителните продукти. Държавният резерв е готов да отговори при нужда, но засега няма опасност, каза министърът. И също призова: “Не се презапасявайте, не е необходимо към момента!”

От понеделник учениците и децата в детските градини ще започват часовете си с инструкции по хигиена. Учителите ще обясняват защо е важно да си мият ръцете, а помещенията ще се почистват по-често. Ще се ограничат и ученическите екскурзии.

Засега няма нужда да се отменят масови прояви, но да се избягват прояви на закрито, каза шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски от ВМА. Предпазни облекла за лекари липсвали във всички държави. “С нас се свързаха да ни молят за маски от китайското посолство, а Китай е най-големият производител в света”, разказа той.

В столицата сформират щаб към общината, който е в пряка връзка с националния, каза кметът Йорданка Фандъкова по-късно през деня. Спуснати са указания да се дезифекцират всички превозни средства  на градския транспорт, както и училища, детски градини, социални домове, болници и поликлиники. Според Фандъкова общината е в готовност за ограничаване и на масовите прояви.

Ген. Мутафчийски: И аз съветвам родителите си да стоят вкъщи, но заради грипа

“И аз съветвам родителите си да стоят вкъщи, да не се разхождат из града и да не ходят до личния си лекар за най-малкото нещо, но защото там има много болни хора, а сега върлува пак грип.”

Този пример със 76-годишните си родители даде в петък след извънредното заседание на Министерския съвет председателят на щаба срещу коронавируса и шеф на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.  ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ

ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ

По думите му преобладават ирационалните страхове. Всеки да преосмисли личните си хигиенни навици, да ограничи присъствието си на места със струпвания на хора, но няма нужда от презапасяване и не се готвим за ядрена война, каза шефът на ВМА.

Грипът се разпространява много по-бързо и обхваща много по-големи групи за разлика от коронавируса. Има малко по-голяма смъртност и засяга предимно хора с хронични заболявания, припомни още той.

799 са доказаните вече случаи на коронавирус в Европа. В близките държави има 1 в Северна Македония, 6 в Гърция, 6 в Хърватия и 1 в Румъния. В Италия са 655, каза Мутафчийски.

Трима души с грипни симптоми са под карантина във ВМА от петък. Те са пътували в Италия. Резултатите им са отрицателни.

Няма положителни и сред 62-те, изледвани у нас в петък. Вчера беше направен и междулабораторен обмен на 6 отрицателни проби. Това е европейско изискване. По 3 проби от ВМА бяха тествани в референтната лаборатория и обратното. Резултатие отново са отрицателни, което показва, че лабораториите работят добре.

Търновци топят съседи, че не спазват карантината, в Смолян забраниха на учителите да пътуват извън страната

ДИМА МАКСИМОВА,

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Психозата с коронавируса доби куриозни измерения в Търново. Местни хора топят комшии в жалби до здравните власти, че не спазват домашната карантина след пътувания в страни с доказани случаи на COVID-19. Това разказа пред журналисти шефката на РЗИ д-р Евгения Недева.

“Имаме анонимни жалби, че съседът ходил в Италия, но не си стои вкъщи, а се разхожда по улицата. Посочват адрес, улица, номер”.

Според Недева в областта няма съмнителни, нито вероятни заразени.  22 души са под 14-дневна домашна карантина. Хората в доброволна изолация и под наблюдение са пребивавали в Италия или Китай, но не са проявили симптоматика като кашлица, задух и висока температура. Д-р Недева напомни, че ако върнали се от държави с огнища на коронавирус проявят симптоми, следва да уведомят личния си лекар, РЗИ или да се обадят на телефон 112. В никакъв случай не бива да търсят помощ в спешно отделение, тъй като попадат в общия поток от пациенти.  

От началото на седмицата хората се запасяват и с хранителни продукти в случай на карантина.
От началото на седмицата хората се запасяват и с хранителни продукти в случай на карантина.

В Смолян местният инспекторат забрани пътуванията на учители извън страната.

До всички хотели в областта са пратени писма с инструкции как да се действа при случаи с болни туристи.

Има белези на паника сред населението, но не виждаме причини, каза областният управител Недялко Славов. Общините ще качат на сайтовете си препоръките към хората.

Няма нужда от психоза, нито е налична причина да се ограничава притокът на туристи в Пампорово и за празника в Широка лъка. Лични предпазни средства в достатъчни количества има в лечебните заведения в областта, има известен недостиг при личните лекари, но това ще се отстрани, каза областният управител.