Клиниките изпращат за изследване в референтната лаборатория проби от болни с пневмония и мозъчно възпаление, 118 показват грипен вирус. Пикът на епидемията предстои. 

Болните с тежък грип се увеличават бързо от 13 януари насам. За 9 дни са установени 75% от всички случаи на грип от октомври насам. Вече 118 души са с потвърден грип, след като развили тежка пневмония или възпаление на мозъка. Част от тях още са в болница. Една от пробите е постъпила след смъртта на пациент.

Повечето хора изкарват леко грипа. Но световният опит от досегашните епидемии показва, че 1 от 2-3 хиляди болни развива лоша пневмония, 1 от 10 хиляди - възпаление на мозъка.

Това обяснява и защо при грипна епидемия растат сериозните случаи. Прогнози за сезон 2020 още не се правят, но вече има доминиращ тип вируси. Преобладава тип А с два подтипа - пандемичният свински грип H1N1 и “по-стария” вирус H3N2.

От началото на грипния сезон сме изследвали 380 проби. Вече всеки ден числата растат. Но към вторник по обед сме потвърдили 49 случая на пандемичния вирус, 54 на H3N2 и 15 на тип В от линията “Виктория”, каза за “24 часа” проф. д-р Нели Корсун, шеф на референтната лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести. Значителният ръст е през 3-тата и началото на 4-тата седмица на януари. От всичките 84 доказани случая от октомври насам 54 са в периода 13-17 януари. За двата дни от новата седмица случаите още се увеличават.

Грипни вируси циркулират през цялата година. Спорадични инфекции има и извън сезона на грипа, но са много малко през европейското лято. Те са внос от екваториални райони (където предаването е през цялата година) и от южното полукълбо, където сезонът е от юни до октомври. В Европа епидемиолозите следят за грипни вируси от 1 октомври.

Защо толкова рано през есента? Теоретично, за да се обхващат и студените години, когато вирусите тръгват рано-рано. Както и да има база за прогнози за какви щамове, възрастови групи и усложнения да са готови болниците.

Свинският грип поваля по-често млади и активни хора, а H3N2 - над 65-годишни с хронични заболявания. Вирусите от В групата често атакуват децата, обясни проф. Корсун.

Заради топлата зима грипът се разгръща по-късно. Миналата по това време много градове вече бяха стигнали пика на епидемията. В момента софийските болници са най-активни в изпращането на секрети от носа и гърлото на хора, за които се подозира грип и усложненията му. Освен в София бързо растат случаите и в Сливен, Смолян, Пловдив и Бургас.

Все още обаче не сме достигнали пика. така е и в Европа, която също получи отсрочка заради топлата есен и меката досега зима. В България вече се отчита забележимо увеличение на респираторните заболявания. Абсолютната бройка не е показателна, съди се по болните на 10 000 души население. Последните данни на центъра извеждат на първо място по дихателни инфекции Монтана, следват Сливен, Пазарджик, Хасково,   София-област, Силистра.

За най-малко болни съобщават болниците и личните лекари в Разград - едва 29 на 10 000 души. Това е 8 пъти по-малко от Монтана.

Лекарите напомнят, че първите симптоми на респираторните инфекции и грипа са близки, но при него те повалят буквално за часове. При грип никога не се започва с антибиотик - той е безполезен срещу вируси. При хората, които са рискови за усложнения или грипът е поразил белите дробове, в първите 24-48 часа се предписва антивирусно лекарство.

Не всички развиват пълния списък симптоми - температура, болки и скованост по мускулите, главоболие, хрема, кашлица, отпадналост. По време на грипен сезон 75% от инфекциите протичат без симптоми. Това са хората, които добиват имунитет, без да боледуват. Което не значи, че срещата им с друг грипен вирус също ще протече приятелски.

Старците са в по-голям риск да развият усложнения като пневмония. Повечето имат и поне по едно хронично заболяване, което намалява устойчивостта им на инфекция. Децата и младежите са уязвими по друга причина: не са развили имунитет към вируси, които срещат за първи път. Останалите хора боледуват заради силната изменчивост на грипните вируси. Геномът им е обект на значителна степен на спонтанна мутация, известна като антигенен дрейф.

Заради смесването на хора с грип и други болни спешните приемни на някои болници дават маски на регистратурите. В “Пирогов” детският кабинет работи и като грипен, педиатрите ни имат и бързи тестове за грип, каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

Началникът на Клиниката по детски инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров каза, че имат болни, но ситуацията не е драматачина. Сред по-тежките случаи е било дете с възпаление на мозъка, но е спасено.