За разлика от фините прахови частици серният двуокис е газ - той не може да бъде спрян с маска или шалче. При чувствителните хора може да предизвика дихателен спазъм и кашлица. Такива са децата до 5 г. и старците над 65 г., каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев по подо завишените нива на серен диоксид в Перник.

"Газът се отделя при горене на въглища. В Перник това е защото има и топлоцентрала на въглища. В резултат на безветрието се получи концентрация на този газ", обясни д-р Симидчиев.

В тази ситуация не бива да се излиза и да се диша дълбоко. Газовете предизвикат оплаквания в момента на дишането, но няма дългосрочна вреда като при фините прахови частици, каза лекарят.

"За въздуха също трябва да има кодове както тези за времето. В света има. Например жълт код - само за чувствителни хора, лилав - за всички.

Според д-р Симидчиев властите в Перник информирали хората навреме. "Проблемът е да се допускат такива случаи, а не да се информираме за тях", каза той.

"Срещу фини прахови частици сертифицираните маски вършат работа. Но обикновните хирургични маски и шалчета не могат да ги спрат", добави д-р Симидчиев.