10°C   София
 

От дни Китай е в паника, тъй като 59 души заболяха от някаква пневмония - почти всички от град Ухан. Един от тях умря. Сега учените твърдят, че са открили вируса, причинил заразата. Какво се знае?

На 31 декември представителството на Световната здравна организация (СЗО) в Китай е информирано за 27 случая на пневмония с неизяснен произход. Болните са в 19-милионния Ухан,  център на провинция Хубей.

Здравните власти в града първо свързаха инфекцията с местен рибен пазар, на който се продават и животни (също и живи). Пазарът бе затворен и дезинфекциран.

До 5 януари броят на болните стана на 59. Един вече умря, а 6 са в критично състояние. И Южна Корея съобщи за съмнителен случай на 36-годишна китайка, която преди месец е била в Ухан. Тя е влязла за лечение в болница южно от Сеул.

И все пак: дотук 8 души са излекувани и са напуснали болницата. Медиците изглежда са напреднали в търсенето на причинителя на мистериозното възпаление. Те обявиха, че са дешифрирали генната му секвенция: нов вид коронавирус, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от болните. Представител на СЗО в Китай потвърди за новия вирус. Причините да избухне зараза обаче все още са неясни. 

Коронавирусите са открити през 60-те г. на ХХ век. Името им идва от формата им: под микроскоп се вижда, че стърчат белтъчни структури около обвивката на вируса, подобни на слънчевата корона.

Тези вируси не са необичайни. Често заразите с тях са безобидни, най-често с оплаквания като при грип - температура, кашлица и задух или разстройство. От заразяването до появата на първите симптоми минават 1-2 седмици.

Но коронавирусите са силно приспособими и могат да бъдат и много коварни. Те са РНК-вируси и имат висока генна променливост: лесно минават бариери и заразяват. Често заразата се предава на хората от животни - бозайници, гризачи и птици. Инфекцията може да причини и тежки болести - белодробно възпаление и остра респираторна недостатъчност. Изходът може и да е летален.

През 2002 и 2003 г. агресивният коронавирус SARS-CoV предизвика епидемия - в 30 страни се заразиха над 8000 души и близо 1000 умряха. През 2012 г. на Арабския полуостров беше откр коронавирусът MERS-CoV - респираторен синдром на Близкия изток. И в двата случая сес мята, че вирусът е бил предаден на човека от животни.

Инфекцията може да се предаде при пряк контакт с животно, но и по въздуха. Има и други пътища, например чрез храни - месо или други животински продукти, които не са допечени или доварени. Насекоми като комарите и кърлежите също могат да пренасят заразата, без да развият болестта.

В сравнение с пандемиите от SARS и MERS сегашната ситуация е доста по-безобидна. Но опасността не бива да се подценява. Засега китайските власти реагират със засилен контрол на многолюдните места като летищата и гарите. Някои азиатски страни затегнаха мерките по границите - особено за идващите от Ухан.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дете обяви домашните си любимци за продажба, за да помогне на друго дете. 9-годишната Ана Мария от Димитровград реши по този начин да събере пари за лечението на момиче със злокачествено заболяване, чийто единствен шанс е скъпа терапия, предава NOVA. „На първия ми учебен ден ми ги подариха и обичам да си играя много с тях”

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

Eдна мила честитка за рожден ден се появи преди няколко месеца на най-четената страница в “24 часа” - “Оживление”. Написана от момиче, влюбено в своето момче. Момчето - млад офицер от Българската армия, нямаше как да види сърдечния поздрав, тъй като в този момент беше на далечна задгранична мисия. Любимата му обаче беше помислила за всичко - снима

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Роден съм в Атина - люлката на демокрацията, сега живея в “Дружба” - гроба на демокрацията. Това накратко е животът на новия водещ на вечерното шоу на Би Ти Ви Николаос Цитиридис. Той сам се пошегува с биографията си при официалното си представяне преди три дни. За това, че Би Ти Ви е намерила заместник на Слави Трифонов

Евреите масово ще напуснат Германия, ако не се направи нищо срещу разрастването на антисемитизма. Това предупреждение отправи днес германският министър на външните работи Хайко Маас, пише в статия на списание "Шпигел". Всеки втори евреин вече е обмислял да напусне страната, подчертава министърът в навечерието на 75-годишнината от освобождаването

Българин е бил задържан с 46 пликчета кокаин в стомаха в Доминиканската република, съобщи местното онлайн издание "Доминикан тудей", предава БТА. Той бил арестуван на международното летище на Пунта Кана, където минавал проверка, за да се качи на полет за Белгия. Българинът бил откаран в болница, където кокаинът бил изваден от стомаха му