От дни Китай е в паника, тъй като 59 души заболяха от някаква пневмония - почти всички от град Ухан. Един от тях умря. Сега учените твърдят, че са открили вируса, причинил заразата. Какво се знае?

На 31 декември представителството на Световната здравна организация (СЗО) в Китай е информирано за 27 случая на пневмония с неизяснен произход. Болните са в 19-милионния Ухан,  център на провинция Хубей.

Здравните власти в града първо свързаха инфекцията с местен рибен пазар, на който се продават и животни (също и живи). Пазарът бе затворен и дезинфекциран.

До 5 януари броят на болните стана на 59. Един вече умря, а 6 са в критично състояние. И Южна Корея съобщи за съмнителен случай на 36-годишна китайка, която преди месец е била в Ухан. Тя е влязла за лечение в болница южно от Сеул.

И все пак: дотук 8 души са излекувани и са напуснали болницата. Медиците изглежда са напреднали в търсенето на причинителя на мистериозното възпаление. Те обявиха, че са дешифрирали генната му секвенция: нов вид коронавирус, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от болните. Представител на СЗО в Китай потвърди за новия вирус. Причините да избухне зараза обаче все още са неясни. 

Коронавирусите са открити през 60-те г. на ХХ век. Името им идва от формата им: под микроскоп се вижда, че стърчат белтъчни структури около обвивката на вируса, подобни на слънчевата корона.

Тези вируси не са необичайни. Често заразите с тях са безобидни, най-често с оплаквания като при грип - температура, кашлица и задух или разстройство. От заразяването до появата на първите симптоми минават 1-2 седмици.

Но коронавирусите са силно приспособими и могат да бъдат и много коварни. Те са РНК-вируси и имат висока генна променливост: лесно минават бариери и заразяват. Често заразата се предава на хората от животни - бозайници, гризачи и птици. Инфекцията може да причини и тежки болести - белодробно възпаление и остра респираторна недостатъчност. Изходът може и да е летален.

През 2002 и 2003 г. агресивният коронавирус SARS-CoV предизвика епидемия - в 30 страни се заразиха над 8000 души и близо 1000 умряха. През 2012 г. на Арабския полуостров беше откр коронавирусът MERS-CoV - респираторен синдром на Близкия изток. И в двата случая сес мята, че вирусът е бил предаден на човека от животни.

Инфекцията може да се предаде при пряк контакт с животно, но и по въздуха. Има и други пътища, например чрез храни - месо или други животински продукти, които не са допечени или доварени. Насекоми като комарите и кърлежите също могат да пренасят заразата, без да развият болестта.

В сравнение с пандемиите от SARS и MERS сегашната ситуация е доста по-безобидна. Но опасността не бива да се подценява. Засега китайските власти реагират със засилен контрол на многолюдните места като летищата и гарите. Някои азиатски страни затегнаха мерките по границите - особено за идващите от Ухан.