27°C   София
 

От дни Китай е в паника, тъй като 59 души заболяха от някаква пневмония - почти всички от град Ухан. Един от тях умря. Сега учените твърдят, че са открили вируса, причинил заразата. Какво се знае?

На 31 декември представителството на Световната здравна организация (СЗО) в Китай е информирано за 27 случая на пневмония с неизяснен произход. Болните са в 19-милионния Ухан,  център на провинция Хубей.

Здравните власти в града първо свързаха инфекцията с местен рибен пазар, на който се продават и животни (също и живи). Пазарът бе затворен и дезинфекциран.

До 5 януари броят на болните стана на 59. Един вече умря, а 6 са в критично състояние. И Южна Корея съобщи за съмнителен случай на 36-годишна китайка, която преди месец е била в Ухан. Тя е влязла за лечение в болница южно от Сеул.

И все пак: дотук 8 души са излекувани и са напуснали болницата. Медиците изглежда са напреднали в търсенето на причинителя на мистериозното възпаление. Те обявиха, че са дешифрирали генната му секвенция: нов вид коронавирус, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от болните. Представител на СЗО в Китай потвърди за новия вирус. Причините да избухне зараза обаче все още са неясни. 

Коронавирусите са открити през 60-те г. на ХХ век. Името им идва от формата им: под микроскоп се вижда, че стърчат белтъчни структури около обвивката на вируса, подобни на слънчевата корона.

Тези вируси не са необичайни. Често заразите с тях са безобидни, най-често с оплаквания като при грип - температура, кашлица и задух или разстройство. От заразяването до появата на първите симптоми минават 1-2 седмици.

Но коронавирусите са силно приспособими и могат да бъдат и много коварни. Те са РНК-вируси и имат висока генна променливост: лесно минават бариери и заразяват. Често заразата се предава на хората от животни - бозайници, гризачи и птици. Инфекцията може да причини и тежки болести - белодробно възпаление и остра респираторна недостатъчност. Изходът може и да е летален.

През 2002 и 2003 г. агресивният коронавирус SARS-CoV предизвика епидемия - в 30 страни се заразиха над 8000 души и близо 1000 умряха. През 2012 г. на Арабския полуостров беше откр коронавирусът MERS-CoV - респираторен синдром на Близкия изток. И в двата случая сес мята, че вирусът е бил предаден на човека от животни.

Инфекцията може да се предаде при пряк контакт с животно, но и по въздуха. Има и други пътища, например чрез храни - месо или други животински продукти, които не са допечени или доварени. Насекоми като комарите и кърлежите също могат да пренасят заразата, без да развият болестта.

В сравнение с пандемиите от SARS и MERS сегашната ситуация е доста по-безобидна. Но опасността не бива да се подценява. Засега китайските власти реагират със засилен контрол на многолюдните места като летищата и гарите. Някои азиатски страни затегнаха мерките по границите - особено за идващите от Ухан.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...