В Националната лаборатория все още не е доказана циркулация на грипни вируси в България, каза пред БТА проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести. В последните 3 дни са изследвани 17 проби на деца в много тежко състояние, като са направени изследвания за 14 вируса. Има 5 положителни проби - три деца имат риновирус, а две - парагрипен вирус от първа група, посочи професорът. 

Вирусните дихателни инфекции могат много тежко да засегнат белия дроб. На 1000 болни от грип 1 може да развие мозъчно възпаление. На 3000 болни при 1 инфекцията може да протече мълниеносно и за часове да доведе до дихателна недостатъчност, каза проф. Кантарджиев.

Противогрипните ваксини в аптеките свършиха, но личните лекари ще ваксинират хората над 65-годишна възраст в рамките на национална програма. За тях ваксините са безплатни, припомни главният здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му се очаква да бъдат ваксинирани над 120 000 души. Все още не са доставени ваксини при личните лекари в Южна България, но в началото на следващата седмица ще бъдат осигурени.

Всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, каза Скендер Сила, ръководител на българския офис на Световната здравна организация. По данни на СЗО ежегодно 650 000 умират от дихателни болести, свързани с грип. Ваксинирането се препоръчва за хора над 65 г., за бременни, за хронично болни и за деца над 6 месеца.

Тази година се очакват грипните щамове Бризбейн, Колорадо, Канзас и Пукет, посочи д-р Кунчев. По думите на проф. Кантарджиев защитата на ваксината трае година и половина, но всяка година щамовете са различни.