25°C   София
 

Осем часа е продължила операцията, която даде шанс за живот на 41-годишния Божидар с тумор в мозъка, тежащ над 1 килограм. Това разказа днес екипът на болница „Св. Иван Рилски“, извършил медицинското чудо: д-р Емануил Найденов - неврохирург, доц. Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Марин Пенков – неврорентгенолог и д-р Любомир Падарски – анестезиолог.

Божидар от години имал главоболие, на което първо не обръща внимание. Преди 2 г. то става непоносимо, появява се отпадналост, зрението драстично намалява, а главата му видимо се деформира. Въпреки красноречивите симптоми, диагнозата не е поставена веднага. Когато това става, лекарите, с които се консултира у нас и в чужбина, са категорични: туморът е твърде напреднал и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Ако не бъде опериран обаче, мъжът ще умре до края на годината. Ситуацията изглежда безнадеждна, но Божидар е твърдо решен да не се предава.

„Железният човек“, както го нарича синът му, е преминал много изпитания през живота си (и той, и съпругата му са инвалиди), постигнал е всичко с много труд и упорство. Винаги е бил за пример на своето дете, което тази година навърши 7 години и тръгна на училище.

Екипът от „Св. Иван Рилски“ приема голямото предизвикателство. Рискът смъртта да настъпи по време на операцията е огромен. „От самото начало бях наясно, че толкова сложна интервенция не е по силите на един човек“, каза д-р Емануил Найденов. Затова в болницата е свикан екип, който дълго обсъжда случая. Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света. Така че лекарите не могат да се осланят на натрупаната практика и залагат на медицинската си интуиция. Избират нов подход, като се надяват значително да ограничи кръвозагубата. Първо селективно запушват голяма част от хранещите тумора съдове, като правят това под рентгенов и термографски контрол.

„Основното предизвикателство беше големината на тумора и неговата анатомична форма. Ако се маха целият, кръвозагубата би била несъвместима с живота. Затова направихме емболизация на лезията, с която запушихме повечето съдове, които я захранват с кръв“, обясни доц. Сираков, извършил първата част от интервенцията.

Няколко дни след това лекарите пристъпват към отстраняване на лезията. По време на продължилата цял ден операция, Божидар губи 2 л кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта. Той е на ръба на хиповолемичен шок (опасно за живот състояние в следствие на голямата кръвозагуба), успешно овладян от анестезиологичния екип.

Ранният следоперативен период е тежък, но Железният човек не се предава. Вече се храни сам. В момента провежда активна рехабилитация, сяда и се изправя до леглото. Най-страшното вече е минало и лекарите са оптимисти, че до седмица-две Божидар ще бъде изписан. След това ще бъде наблюдаван в продължение поне на година.

„Случаят на Божидар поражда някои тревожни въпроси. Как е възможно това да се допусне в България, която е европейска страна, член на ЕС. Явно е, че в системата има големи пропуски“, коментира д-р Найденов. Според доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия, за да добие тези размери, туморът се е развивал поне 10 г. и е странно как не е бил дигностициран. Той призна, че в клиниката тепърва ще умуват как да възстановят разходите си за сложната интервенция, тъй като случаят е казуистика и не е обхванат от стандартните пътеки по Здравна каса. „Въпреки че всяко нещо струва пари, за нас винаги на първо място е да помогнем на пациента и след това всичко останало“, каз д- Каракостов.

Д-р Найденов, главният герой в историята на Божидар, апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на семейството на мъжа, който още дълго време ще бъде „извън строя“. „Железният човек заслужава нашата подкрепа. Въпреки че е инвалид, той нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си“, каза неврохирургът.

Дарителската сметка на Божидар е:

Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски

BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSFОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...