5°C   София
 

Осем часа е продължила операцията, която даде шанс за живот на 41-годишния Божидар с тумор в мозъка, тежащ над 1 килограм. Това разказа днес екипът на болница „Св. Иван Рилски“, извършил медицинското чудо: д-р Емануил Найденов - неврохирург, доц. Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Марин Пенков – неврорентгенолог и д-р Любомир Падарски – анестезиолог.

Божидар от години имал главоболие, на което първо не обръща внимание. Преди 2 г. то става непоносимо, появява се отпадналост, зрението драстично намалява, а главата му видимо се деформира. Въпреки красноречивите симптоми, диагнозата не е поставена веднага. Когато това става, лекарите, с които се консултира у нас и в чужбина, са категорични: туморът е твърде напреднал и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Ако не бъде опериран обаче, мъжът ще умре до края на годината. Ситуацията изглежда безнадеждна, но Божидар е твърдо решен да не се предава.

„Железният човек“, както го нарича синът му, е преминал много изпитания през живота си (и той, и съпругата му са инвалиди), постигнал е всичко с много труд и упорство. Винаги е бил за пример на своето дете, което тази година навърши 7 години и тръгна на училище.

Екипът от „Св. Иван Рилски“ приема голямото предизвикателство. Рискът смъртта да настъпи по време на операцията е огромен. „От самото начало бях наясно, че толкова сложна интервенция не е по силите на един човек“, каза д-р Емануил Найденов. Затова в болницата е свикан екип, който дълго обсъжда случая. Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света. Така че лекарите не могат да се осланят на натрупаната практика и залагат на медицинската си интуиция. Избират нов подход, като се надяват значително да ограничи кръвозагубата. Първо селективно запушват голяма част от хранещите тумора съдове, като правят това под рентгенов и термографски контрол.

„Основното предизвикателство беше големината на тумора и неговата анатомична форма. Ако се маха целият, кръвозагубата би била несъвместима с живота. Затова направихме емболизация на лезията, с която запушихме повечето съдове, които я захранват с кръв“, обясни доц. Сираков, извършил първата част от интервенцията.

Няколко дни след това лекарите пристъпват към отстраняване на лезията. По време на продължилата цял ден операция, Божидар губи 2 л кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта. Той е на ръба на хиповолемичен шок (опасно за живот състояние в следствие на голямата кръвозагуба), успешно овладян от анестезиологичния екип.

Ранният следоперативен период е тежък, но Железният човек не се предава. Вече се храни сам. В момента провежда активна рехабилитация, сяда и се изправя до леглото. Най-страшното вече е минало и лекарите са оптимисти, че до седмица-две Божидар ще бъде изписан. След това ще бъде наблюдаван в продължение поне на година.

„Случаят на Божидар поражда някои тревожни въпроси. Как е възможно това да се допусне в България, която е европейска страна, член на ЕС. Явно е, че в системата има големи пропуски“, коментира д-р Найденов. Според доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия, за да добие тези размери, туморът се е развивал поне 10 г. и е странно как не е бил дигностициран. Той призна, че в клиниката тепърва ще умуват как да възстановят разходите си за сложната интервенция, тъй като случаят е казуистика и не е обхванат от стандартните пътеки по Здравна каса. „Въпреки че всяко нещо струва пари, за нас винаги на първо място е да помогнем на пациента и след това всичко останало“, каз д- Каракостов.

Д-р Найденов, главният герой в историята на Божидар, апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на семейството на мъжа, който още дълго време ще бъде „извън строя“. „Железният човек заслужава нашата подкрепа. Въпреки че е инвалид, той нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си“, каза неврохирургът.

Дарителската сметка на Божидар е:

Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски

BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSFОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

37-годишната актриса Ан Хатауей стана майка за втори път. Тя беше забелязана в Кънектикът със сина й Джонатан и съпруга й Адам Шулман, който носеше в ръце кошница за новородени, а вътре определено имаше бебе. На този етап обаче няма официално изявление от семейството и все още не се знае полът на бебето и името

Певицата Каси е дарила с дъщеричка съпруга си, персоналния треньор Алекс Файн, съобщи Контактмюзик. Според сайта за знаменитости TMZ родителите, които все още не са потвърдили радостната вест, са избрали името Франки за първата си рожба, предава БТА. Тридесет и три годишната Каси се омъжи за Алекс Файн през септември

Всяка майка иска детето ѝ да остане здраво и да се пребори с инфекциите в сезона, когато настинката и грипът дебнат зад всеки ъгъл. Един от най-ефективните начини да ги предпазите е да напълните чинията му с продукти, които ще повишат имунитета му. Последните проучвания доказват, че меню, съчетаващо пресни плодове и зеленчуци с високо съдържание

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Не можете да покриете разходите ми на холивудски режисьор. Трябват ми няколко милиона”, казала Маруся Мирчевска Приятел на Митко Цонев урежда сумата за документалната лента Настоявала българското правителство официално да я покани да направи продукцията Снахата на Тодор Живков Маруся Мирчевска взела 40 хил. лв

Новият социален министър категорична, че ако умишлено се насаждат страхове у хората, ще сезира прокуратурата Държавата няма да отнеме нито едно дете от семейството му. За пореден път министри и ГЕРБ декларираха, че никъде в новия Закон за социалните услуги не се предвижда подобна мярка. Депутатите извикаха в парламента новия социален министър

Суперсблъсъкът за нов председател на волейболната федерация бе официализиран в сряда. В деловодството на централата бе внесена кандидатурата за поста на Борислав Кьосев, която е подкрепена от част от клубовете у нас. Така той ще се изправи срещу друга легенда - Любо Ганев, в битката за върха в българския волейбол.