Намаляват риска от диабет и сърдечни заболявания

Сигурно сте виждали онези пазарски чанти на колелца. А ако гоните пенсионна възраст, вероятно сте и горд притежател на такава или пък тайничко си мечтаете някой да се сети да ви подари за следващия рожден ден тази удобна придобивка за хора, които вече трудно се движат и носят тежко. Е, трябва да ви кажа, че това ще е голяма грешка. Защото последните препоръки на британската национална здравна служба съветват точно обратното. Трябва да се носят тежки пазарски чанти и да се работи поне два пъти седмично в градината, за да се поддържа мускулатурата в напреднала възраст.

Главният лекар на Великобритания Сали Дейвис посочва, че хората, които правят поне 150 минути умерени упражнения и работят за мускулите си два пъти седмично, могат да намалят риска от диабет тип 2 с 40 на сто, сърдечните заболявания – с 35%, и депресията с 30 процента. Освен чрез пазарски чанти и градинарство това може да става и чрез носене на малки деца, бързо прахосмукиране, изкачване на стълби или по-активни упражнения от йога, пилатес и лицеви опори. Целта е да се подобри силата на основните мускулни групи, която започва да отслабва след 50-годишна възраст. Доказано е също, че изграждането на здравина и баланс намалява риска от счупвания и изтънявания на костите на по-късен етап от живота.

Предишните насоки на британската здравна служба от 2011 г. гласяха, че възрастните трябва да правят по 150 минути упражнения седмично, като най-добре е да имат всеки ден 10-минутни сесии, а останалата физическа активност да се разпределя пропорционално във времето. Новите съвети обаче позволяват много по-голяма гъвкавост. Според тях е също толкова полезно човек да се понатовари здраво през уикенда или в други дни от седмицата. Важното е да се поддържа физическа активност, тъй като проучвания са показали, че само 58% от жените и 66 на сто от мъжете в Обединеното кралство са спазвали досегашните предписания за здравословен живот.

У нас картината не е много по-различна. По данни на Евростат 40% от българското население над 16 г. не практикува никакъв вид физически упражнения, при 28 процента средно за ЕС. От спортуващите 11% са отделяли до 5 часа седмично, 10 на сто - между един и три часа, а 35 процента само около 60 минути. Много хора знаят, че липсата на движение е един от основните фактори за наднормено тегло, което от своя страна повишава риска от различни заболявания. Много малко обаче променят начина си на живот. Обикновено се оправдават, че нямат достатъчно време или пък средства, за да полагат грижа за телата си, и в най-добрия случай прибягват до кратки диети. В резултат 62% от мъжете и 48% от жените в България са с наднормено тегло.

“Не е необходимо непременно да давате пари за фитнес или спортни уреди. Достатъчно е да включите необходимото време за физическо натоварване във вашия дневен ред. Вместо да използвате асансьор за етаж или два, вървете по стълбите. Пазарувайте сами. Слизайте няколко спирки по-рано от автобуса. Въобще вижте какво можете да направите в нормалния си живот, така че физическото натоварване да не ви тежи”, казва британският главен лекар Сали Дейвис пред “Дейли мейл”. Тя съветва хората да избягват да стоят повече от два часа на едно място, особено когато са на работа. Въпреки че това не са част от публикуваните официални препоръки, Сали Дейвис обяснява, че има все повече доказателства, че продължителните периоди на бездействие увеличават риска от сърдечни заболявания.

Затова британските водещи лекари препоръчват да се поддържа активност на всяка възраст. За най-малките бебета те съветват да стоят поне 30 минути по корем на ден, което може да включва полулазене или издърпване. В момента, в който проходят, да имат поне 180 минути на ден активни игри и движение. Когато отидат в детска градина, което обикновено става на три години, вече да им се осигуряват и по 60 минути за физически упражнения. Между 5- и 18-годишна възраст този един час активност трябва винаги да присъства в делнични дни, а в свободните да се практикуват спортове, които развиват мускулите и заздравяват силата на костите. На хората в трудоспособна възраст до 64 г. препоръчителната цел е да се движат всеки ден и да извършват физически натоварвания за поддържане на мускулатурата. Няма точна рецепта какво точно да вършат. Важно е мускулите да се чувстват “временно изморени” и в невъзможност да повторят предприетото действие, докато не бъде извършена кратка почивка.

Ако могат да отделят поне 150 минути седмично за активност като бързо ходене или колоездене или пък 75 минути за още по-енергични натоварвания като бягане, ще компенсират щетите от заседналия начин на живот. Но ако не го правят, ще е необходимо да вкарат повече движение при изпълнение на ежедневните задачи.

Над 65 г. всяка физическа активност е по-добра от никаква, казват британските лекари. “Наистина съществуват редица изследвания, които показват ползите от нея, независимо от възрастта и здравословното състояние. Нашите проучвания също установяват това”, коментира и Керълайн Ейбрахамс от водещата неправителствена организация, която работи с възрастни хора във Великобритания.

Британските лекари опровергават и преобладаващото разбиране, че бременните жени и младите майки е необходимо повече да си почиват. Според тях те трябва да имат същото физическо натоварване като останалите хора на тяхната възраст, ако карат нормална бременност, особено тези, които са водили застоял начин на живот преди това.

Семействата трябва да се опитват да вграждат физически упражнения в своя график за деня - например ходене пеша до училище или пък с колело, защото това може да има големи ползи за физическото и психическото здраве на децата им както сега, така и в бъдеще”, обяснява доктор Макс Дейви от Кралския колеж по педиатрия и детско здраве.