Най-малко 80% от това, което децата учат в час, се обработва визуално, така че прекараното време на чина е важно за здравите очи. За учениците от всяка възраст трябва да се имат предвид 3 неща с връщането в клас.

Използване

на цифрови

устройства

Родителите може би цяло лято са опитвали да отдалечат децата си от смартфоните и лаптопите, но от днес те имат идеално алиби да прекарват деня си пред екрани - уроците стават все по-високотехнологични. Умните устройства правят още по-важна грижата за очите и зрението. За съжаление, представата на родителите колко време децата им са вторачени в тях, се разминава с реалността. Според неотдавнашно проучване на Американската оптикометрична асоциация 83% от учениците определят това време на 3 или повече часа на ден, а за едва 40% от родителите това е стряскащо.

По-големите, които прекарват повече време в цифровия свят, може да се нуждаят от очила за намаляване на напрежението на зрителния нерв по същия начин, по който го правят възрастните, коитоработят на компютър. В тези случаи най-простото и лесно правило за разтоварване на очното напрежение е 20-20-20. На всеки 20 минути поглеждане за 20 секунди към обект на поне 20 метра.

С повечето спорт -

по-голям риск

от очни травми

Времето за връщане към училище означава и повече спортуване като част от обучението или извън клас. Дори неекстремните, а традиционни спортове с топка, водните и тези с използване на ракета предполагат превенция на очните травми. Те са много по-чести, отколкото се мисли. Особено при ученици с намалено зрение, които носят очила. Обсъдете с децата рисковете и как да се намалят. При организирана дейност треньори и учители следят и за спазването на правилата за безопасност, но не вреди и вие напомняте.

Преглед при

очен лекар

всяка година

Бинокулярното зрение, способностите за фокусиране, мързеливото око, късогледството и далекогледството трябва да се проверяват от очен лекар веднъж годишно, най-добре в началото на учебната година. Ранното откриване и лечение са ключови за коригиране на проблемите. При нужда от носене на очила е важно да се вземат удобни и по мярка на детето, за да е сигурно, че ще спазва препоръката на лекаря.

Пълноценно и

балансирано

хранене

При по-малките най-важно е да следите да не ядат цял ден боклуци, а разнообразна храна с лек превес на въглехидратите, но не от сладкиши, а от плодове, зеленчуци и пълнозърнести и бобови храни. Така ще си осигурят и витамини и минерали, подпомагащи зрението и очното здраве. За гимназистите - да няма крайни диети. Гладът удря първо остротата на зрението.

Баланс на

времето с фокус

наблизо и далече

Повечето изследвания подкрепят идеята, че четенето и другите дейности с фокусиране на близко разстояние може да окажат влияние върху зрението. Други изследвания показват, че повече време на открито намалява честотата и степента на късогледство. Въпреки че са необходими повече проучвания за категорични препоръки, добре е родителите да са наясно с навиците за учене на децата си. Поощрявайте време за почивки далеч от книгите, дейности на открито, когато е възможно.