В около 10 процента от случаите на политравма наред с останалите наранявания пациентите имат и счупвания в горния крайник, както се е случило и на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Това обясни за "24 часа" ортопед-травматологът и директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който я оперира в смесен екип с лекари от болница "Лозенец".

Проф. Балтов един от най-големите специалисти в лечението на раменните счупвания. Тези травми са особено предизвикателство за лекаря и почти винаги изискват фиксиране с импланти.

Още на 20-ата минута след постъпването на Караянчева в Шуменската болница колегите са му се обадили да консултират по-нататъшните действия. На място те не  разполагат с магнитено-ядрен резонанс и травмата на гръбначния стълб не е била уточнен, първоначално положението изглеждало по-тревожно, отколкото се е оказало при обстойния преглед в София. 

"Задължително беше да се приложи щадящ протокол за придвижването, затова се спряхме на въздушен транспорт. При съмнения за счупени прешлени и разкъсани междупрешленни връзки е немислимо пътуване с линейка, защото поставя в голям пациента - каза проф. Балтов. - Колегите от Шумен си свършиха перфектно работата. Имахме отлична колаборация и с екипа на "Лозенец" - бързо бяха направени образните изследвания и обсъдихме с г-жа Караянчева възможностите за лечение. Тя не се колеба дълго, каза: Действайте, каквото трябва да се направи няма смисъл да се отлага и подготвихме операцията. Няколко дни г-жа Караянчева ще е под наблюдение, има и програма за рехабилитация."

Интервенцията протекла според очакванията на специалиста и той прогнозира за един месец шефката на парламента да се възстанови. Травмата на гръбначния стълб ще лекува с носене на корсет. 

Титаниевият имплант, който й е поставен, има роля да фиксира и стабилизира мястото и да се избегне засягане на важен нерв в съседство. След зарастването на счупването имплантът може да се извади, но не пречи и да остане на място, обясни ортопед-травматологът. ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...