Учени от университета на щата Кентъки разработиха нов метод за лечение на недребноклетъчен белодробен рак, разкривайки една биологична загадка, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Те установиха какви са функциите на ядрения гликоген, който се натрупва в клетъчните ядра. Ролята му досега бе неизвестна.

Било констатирано, че при недребноклетъчния рак туморните клетки натрупват ядрен гликоген, чиято главна роля е да складира хранителни вещества. В дадения случай обаче той има друга роля.

Разпадането на молекули в ядрото служи за ацетилиране на хистони - ядрени белтъци, които участват в опаковането на ДНК нишките. По мнението на учените именно тези епигенетични изменения превръщат клетките в ракови.

При недребноклетъчния рак се произвеждат по-малко сигнални молекули, които отговарят за разпада на ядрения гликоген. Натрупването му се наблюдава и при други видове рак.

През август бе оповестено, че учени от института "Пол Шерер" в Швейцария са открили нов метод за борба с метастазите на рака. Те идентифицирали молекули, които пречат на получаването на химичен сигнал от клетката чрез рецептора CCR7. Той помага на раковите клетки да проникнат в други органи през лимфната система.